Från början var ”cuck” en kortare variant av cuckold, eller på svenska ”hanrej”, ett gammaldags nedsättande uttryck för en man som blir bedragen av sin fru underförstått att hans värde som man påverkas negativt av detta.

Extremhögern använder i dag begreppet som ett nedsättande epitet för högerkonservativa som markerar avstånd mot extremhögern och därför beskylls för att låta vänsterliberaler diktera politiska villkor och sätta tonen för samhällsdebatten.

De konservativa som slår vakt om nivån på det politiska samtalet, tar avstånd från rå högerpopulism eller att exempelvis skämta avhumaniserande om liberaler och socialister, kallas ofta av den extrema alternativhögern för ”cucks”. De ses som fega, konflikträdda och därför omanliga.

Här finns en parallell till begreppet PK (politiskt korrekt) som i dag, i stort sett, har kommit att betyda ”vänsterliberal”. När begreppet myntades av konservativa studenter i USA på 1970-talet anspelade det på den sorts påbjudna ”politisk korrekthet” som människor i östblocket anammade av opportunism och rädsla för repressalier. Underförstått – ”du tycker egentligen inte sådär, men du vågar inte erkänna att jag har rätt”.

 

Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.