Bland de högerextrema grupper som använt masken och bidragit till dess symbolvärde finns terrornätverket Atomwaffen Division och accelerationist-milisen The Base.

Masken fungerar i många fall som en del av den accelerationistiska och ekofascistiska miljöns informella uniform vid propaganda och manifestationer.

Flera av dessa grupper är sprungna ur det nu nedlagda nätforumet Iron March som var en viktig träffpunkt för unga högerextremister som bekände sig till den så kallade Siege-kulturen och som inte passade in i traditionellt organiserade grupper inom extremhögern.

I Sverige bar exempelvis gärningsmannen under skolattacken i Eslöv en dödskallemask. De unga ekofascister som dömdes för en brandattack mot en minkfarm i Blekinge 2019 poserar också med liknande masker och vapen på bilder som ingår i polisens utredning av händelsen. Båda attackerna hade tydliga högerextrema motiv.

Maskerna, exempelvis i form av så kallade halsvärmare, finns att köpa billigt i vanliga sportbutiker eller på internet och är i sig inte direkt kopplade till högerextremism. Tvärtom är det många som bär accessoaren utan att ha kännedom om dess symbolvärde inom extremhögern.