Med frasen ”Vi ses i Finspång” menar bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och delar av alternativhögern att deras meningsmotståndare ska ”dingla i galgarna” i just Finspång efter en serie påstått kommande rättegångar.

I högerextrema och nazistiska kretsar figurerar orten Finspång som en symbol där ”landsförrädare” skall ställas till svars för sitt svek mot det svenska folket. Bilderna, som påstås vara skämt, eller memes, sprids i dag främst av anhängare av Nordiska motståndsrörelsen.

I Finspång, menar de, ska ”folkförrädarna” stå till svars för ”allt elände de åsamkat det svenska folket”. Rättegångarna syftar på de krigstribunaler som man menar ska äga rum i Finspång i framtiden, efter att ett hårt slag ägt rum i en sandbunker vid den lokala golfklubben.

Finspång-propaganda skapad av Nordisk alternativhöger
Finspångpropaganda från den nu insomnade organisationen Nordisk alternativhöger. Expo arkiv

Skapades av tidigare SD-politiker

Finspångsmemet började spridas sommaren 2017, både på skämt och allvar. Det skapades av Sverigedemokraternas förra toppnamn i Stockholm, Christoffer Dulny, tidigare ordförande för den nu insomnade organisationen Nordisk alternativhöger och öppen med sitt stöd för Nordiska motståndsrörelsen. 

Hans parhäst Daniel Friberg, beskriver Finspång som en symbolisk plats där retroaktivt ansvar ska utkrävas. I en intervju med Folkbladet kallar han det för ”satir på Nürnbergrättegångarna”, där personer involverade i Förintelsen ställdes inför rätta.

”Efter Finspångsrättegångarna avslutats”, beskriver Nordisk alternativhöger, ”blev många lyktstolpar längst E18 och E20 vid infarterna till Göteborg och Stockholm åskådningsplatser för förbipasserande där de dömda hängdes upp för allmän beskådan”.

Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.