I de allra flesta fall används gesten för att signalera att något är bra eller OK och har inget med rasism att göra.OK-tecknet formar bokstäverna W P, en bokstavskombination extremhögern använder för White Power – vit makt.

Men beroende av avsändare och kontext har gesten kommit att användas, efter en trollkampanj på nätforumet 4chan, som ett tecken för bokstäverna W P, alltså White Power – vit makt.

Handtecknet har plockats upp av högerextremister och är i dag en vanligt förekommande symbol i den så kallade alt-right-rörelsen som medvetet jobbar med att fylla etablerade symboler med ny mening och med ironi och tvetydigheter i sin politiska kommunikation.

OK-tecknet har använts av Brenton Tarrant, terroristen på Nya Zeeland, gärningsmannen bakom skolattacken i Eslöv 2021 och av vit makt-ledare. Men också, mer oklart hur medvetet, av politiker som Donald Trump, den före detta riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och högerextrema parlamentariker i Estland.

OK-tecknet har använts av gärningsmannen bakom skolattacken i Eslöv, Marine Le Penne och den estniska högerextremisten Ruuben Kaalep men också av den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Faksimil/Kollage/Expo
OK-tecknet har använts av gärningsmannen bakom skolattacken i Eslöv, Marine Le Pen och den estniska högerextremisten Ruuben Kaalep – men också av den tidigare riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Foto: Faksimil/Kollage/Expo

 

Artikeln har publicerats som en del av projketet En sökning bort med stöd av MUCF.