Året inleddes med att den ryska presidenten Vladimir Putin erkände utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i Ukraina som självständiga. Sedan kom invasionen och vi tvingades se Europa drabbas av krig. Kan Republika Srpska och Bosnien vara näst på tur? Skribenten Alen Musaefendić beskriver utvecklingen i sitt tidigare hemland Bosnien.

Den rädsla och otrygghet som den högerextrema miljön sprider riskerar tysta och utarma engagemanget hos civilsamhällesaktörer, förtroendevalda och journalister. Propaganda som sprids genom det högerextrema alternativmediemaskineriet radikaliserar och underblåser fördomar mellan människor och sprider misstroende för vårt politiska system.

I årets första nummer av Expo fokuserar vi även på detta med en analys av Daniel Poohl och i en intervju med forskaren Emma Renström som leder ett forskningsprojekt om känslomässig polarisering och vilka konsekvenser det får för det demokratiska samtalet när exempelvis invandring beskrivs som ett hot.

Dessutom: Vi djupdyker också i incelrörelsen, gräver i arkivet efter högerextrema fackförbund och tittar närmare på James Baldwins politiska renässans.

Det och mycket mer i nya numret av Expo.

I butik 29 mars eller teckna en prenumeration idag! Som prenumerant får du också tillgång till både nya och gamla nummer via vår app.