Det nazistiska Svenskarnas parti satsade en period på media. Man drev förlaget Logik, gav ut webbtidningen Realisten, och ett tag också magasinet Framåt. Till magasinet knöts poddradioprogrammet Radio Framåt.

När Svenskarnas parti lades ner efter valförlusten 2014 fortsatte Radio Framåt som oberoende radioprogram och sajt, sedan en tid före nedläggningen under det nya namnet Motgift.

I Motgifts sändningar har nazistiska terrororganisationer som amerikanska The Order hyllats och det har talas om ”raskrig”. Det har även förekommit rena våldsuppmaningar. I ett avsnitt från december 2014 säger Jonas De Geer:
”Faktum är att folk borde ut och hänga folk i lyktstolpar, bränna bilar och skjuta människor.”
Motgift var också drivande i att mobilisera så kallade ”Ukrainafrivilliga” som begav sig till Ukraina för att stödja radikala ultranationalister i Svoboda och den Högra sektorn.

Nära relation till tysk extremhöger

Centrala personer i såväl Radio Framåt som Motgift har hela tiden varit Dan Eriksson, tidigare Nationaldemokraterna, Magnus Söderman, med bakgrund i Svenska motståndsrörelsen, och Björn Björkqvist, tidigare aktiv i Nationalsocialistisk front. Jonas De Geer, en gång i tiden utgivare av den ultrakonservativa tidskriften Salt, ingick länge i Motgiftredaktionen, men lämnade härom året efter en personlig konflikt med Björn Björkqvist.

Motgift har alltid haft drag av nazism, men varit mer positiv till marknadsekonomi och företagande än exempelvis Nordiska motståndsrörelsen. Man har inte heller delat NMR:s vänliga inställning till regimen i Ryssland.

Motgift har fram till hösten 2017 drivits från Berlin, där Dan Eriksson varit bosatt, och det tyska partiet NPD har hela tiden varit goda vänner.

En del av Det Fria Sverige

Den 25 november 2017 grundade personerna bakom Motgift tillsammans med bland andra Ingrid Carlqvist föreningen Det fria Sverige, och i samband med detta tillkännagavs att även Motgifts verksamhet flyttar hem till Sverige. Sedan 2018 är Motgift en del av Det Fria Sveriges medieutbud, nu under namnet Radio Svegot. 

Ämnen i artikeln