Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Partiledaren för Gyllene gryning, Nikos Michaloliakos, dömdes på onsdagen till 13 års fängelse för att ha lett en kriminell organisation och för sin skuld i flera våldsamma händelser, rapporterar AP. Elva andra tidigare parlamentsledamöter dömdes samtidigt till mellan fem och sju års fängelse. Den partimedlem som stått åtalad för mordet på rapparen Pavlos Fyssas dömdes till livstids fängelse. 

Domen mot medlemmarna i Gyllene gryning anses unik i sin omfattning. Totalt 68 partimedlemmar stod åtalade. Rättegången är en av de mest uppmärksammade i grekisk modern historia.

Gyllene gryning grundades i mitten av 1980-talet och registrerades som parti 1993. Det politiska genomslaget kom 2010, då partiledaren Nikolaos Michaloliakos valdes in i Atens fullmäktige. I spåren av de följande årens ekonomiska kris växte partiet och fick sitt stora genombrott i parlamentsvalet 2012. Då fick partiet sju procent av rösterna.

Läs mer om Gyllene grynings bakgrund här.

I september 2013 knivmördades rapparen och den antifascistiske aktivisten Pavlos Fyssas av en medlem i Gyllene gryning. Efter det greps flera ledande parlamentsledamöter, bland annat ledaren Michaloliakos, anklagade för att leda en kriminell organisation. Efter det växte utredningen successivt och kom att inkludera fler våldsdåd och fler misstänkta.

Mellan 2015 och 2017 var Gyllene gryning även en del av det paneuropeiska partiet The Alliance for Peace and Freedom, där svensken Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för nazistiska Svenskarnas parti, var generalsekreterare.

De parlamentariska framgångarna dalade dock efter att polisutredningarna startats. I EU-valet 2019 miste partiet ett av sina tre mandat. Samma år fick partiet i det nationella parlamentsvalet knappt tre procent av rösterna och förlorade samtliga av sina platser.

Efter domen mot Gyllene gryning sade journalisten Yiannis Baboulias att den kommer innebära slutet för partiet.

– Domen är dess gravsten, sa han till TT.