Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Därmed fastställer hovrätten för västra Sverige Borås tingsrätts tidigare dom som också innefattar misshandel och förolämpning av en kvinnlig restaurangägare för ett år sedan.

"Skicka hem alla jävla svartingar"

”svartingar mot svenskar . . man kan inte stoppa rasismen på det sättet…hur skall man göra då??jo skicka hem alla jävla svartingar dit dem hör hemma då har man löst det lilla problemet som blivigt så stort!”, skrev kvinnan i ett inlägg på ungdomssajten. Uttrycken går enligt hovrätten under lagen om hets mot folkgrupp. Brottet anses dock som mindre allvarligt.
Kvinnan har också förolämpat en ung kvinna med nedsättande uttryck om att hon skulle vara en ”stor svart äcklig kobent neger”, liknat den unga kvinnan vid en apa och genomgående kallat henne ”svarting”. Tingsrätten valde även att beteckna dessa nedsättande uttryck som hets mot folkgrupp, men hovrätten ändrar på den punkten tingsrättens dom då de inte går att tolka som ett angrepp på ett kollektiv. I stället döms 18-åringen för förolämpning av den unga kvinnan.

Åberopade nödvärn

Kvinnan döms också för en misshandel av en kvinnlig bartender på en krog i Borås i januari för ett år sedan. Bartendern hade nekat den då 17-åriga kvinnan att köpa alkohol eftersom hon inte kunde visa upp giltig legitimation.
Kvinnan ska då ha skrikit ”jävla svarting” åt den kvinnliga bartendern, dragit henne i hårt och bitit henne i handen.
Kvinnan dömdes mot sitt nekande för misshandel och förolämpning. Hon hävdade nödvärn och nekade till att ha uttryckt sig på det vis som åklagaren gjorde gällande. Vad gäller uttalandena skriver tingsrätten i sin dom: ”Att [kvinnan] inte är främmande för att uttrycka sig på det sättet kan tingsrätten även konstatera under annan åtalspunkt i detta mål”, med hänvisning till inläggen på ungdomssajten.

Inte första domen

Så sent som i januari dömde hovrätten i västra Sverige två 16-åriga pojkar till dagsböter för hets mot folkgrupp och förtal sedan de skrivit ”100 % vit" och "Sverige Sverige fosterland, inga negrer i mitt land" på en annan ungdomssajt på Internet. De friades först av Värmlands tingsrätt, då tingsrätten inte tyckte det fanns bevis nog för att kunna binda de båda pojkarna till uttalandena.