Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Polens nationaldag den 11 november – tiotusentals marscherande nationalister på Warszawas gator, med våld och förstörelse som följd. Samtidigt, i konferenslokaler möttes fascister från flera europeiska länder för att bygga en brun international. Dessutom: Sveriges mörka 1900-talshistoria, "tattarna" förföljdes och registrerades, antimuslimska gruppers inkonsekventa "antirasism", rasistpartierna inför EU-valet, recensioner, krönikor och mycket mer …

I fokus
"På kanelbullens dag gick antirasister ut i sina lokalsamhällen och bjöd allmänheten på hembakade bullar". Om det nya antirasistiska projektet Tillsammansskapet.

Falsk antirasism
Det förmenta motståndet mot antisemitism som antimuslimska grupper säger sig stå för är varken ärlig eller konsekvent. Istället legitimerar det fördomar och hat.

Serbiska nationalister
Den högerextrema gruppen Obraz förbjöds av en domstol för ett år sedan. Samtidigt fortsätter gruppen att sprida hat och nationalism.

Rasistpartier och EU-valet
Rasistiska partier satsat hårt på att få fler mandat i Europaparlamentet. Om de lyckas och enas om att bilda en gemensam partigrupp så kan de komma att öka sitt i inflytande.

Reportage: Europas fascister förenas

På Polens självständighetsdag den 11 november fylldes Warszawas gator av tiotusentals nationalistiska demonstranter. Slagsmål och brinnande bilar ingick i firandet. Samtidigt, i svala sammanträdesrum, lades ännu en byggsten i en ny fascistisk international. På båda arenorna var svenskar på plats.

Kartlagda
Myndigheter utsatte "tattarna" för förföljelse och diskriminering baserad på en rasistisk bild av dem som svartmuskiga, våldsbenägna och asociala individer. Under början av 1900-talet ställdes frågan om "tattarna" var en egen folkgrupp eller inte. I Socialstyrelsen inventering från1944 framkom i alla tydlighet synen på "tattarna".

Intervju: Minnen av en mörk historia
Simon Wallengren är en av de resanderomer som kämpar för sin grupps rätt och upprättelse. Men så har det inte alltid varit. Ett besked för snart tio år sedan förändrade hans liv.

Reportage: 30 års kamp mot antisemitism
Svenska kommittén mot antisemitism har i 30 års tid kämpat för att uppmärksamma och trycka tillbaka fördomar och fientlighet mot judar. En kamp som handlar om "alla människors lika värde".

Intervju: Kämpar för migranters rättigheter
Den ryska människorättsaktivisten och Stieg Larsson-pristagaren Svetlana Gannusjkina kämpar för utsattas rättigheter.

Recensioner
Myten om judebolsjevismen, Han är tillbaka, Kaos – ett grekiskt krigslexikon, Hilarys Historia – samtal med Hilary Sarnecki.

Krönika
"Har du någon gång behövt förklara för ett barn vad en rasist är?" Bilan Osman om att vara muslim i dagens Sverige.

BESTÄLL NUMRET

PRENUMERERA

Ämnen i artikeln