Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

SD blev efter valet 2022 stödparti till regeringen med ett samarbete som formaliserades genom det så kallade Tidöavtalet. Stödet och entusiasmen för detta har varit stor i de sverigedemokratiska leden. Men det har också funnits en oro för att priset för makten och inflytandet ska bli högt. Att man bland väljarna ska komma att uppfattas som en del av etablissemanget och svika partiets ideal. I den oron har de högerextrema alternativen till SD, inte minst Alternativ för Sverige, sett en potentiell chans. Snart två år efter valet kan vi konstatera att det motsatta skett.

Efter Kalla faktas uppmärksammade granskning härom veckan hyllar extremhögern SD och partiledaren Jimmie Åkesson för hur han i en video på Youtube stämplat granskningen som en ”gigantisk inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget”. Från nazistiska NMR till de högerextrema medieplattformarna och den så kallade alternativhögerns poddare och anonyma twittrare är uppslutningen total.

”Här skrivs politisk historia”, säger en av De fria Sveriges ledande företrädare i sin podd (14/5). I podden hyllar han SD:s hantering av krisen som ett exempel på att partiet slutar ”blöda sig till makten” och nu istället ”slår sig fram”.

Han ser stora likheter mellan hans egen analys och Jimmie Åkessons i en text han skriver på om debatten kring Kalla faktas granskning. ”Det kan vara som att Jimmie har skrivit den”, säger han.

Nordiska motståndsrörelsen hyllade Jimmie Åkesson i ett poddavsnitt (19/5) som ”riktigt bra” och ”på offensiven”. Att ett så konspiratoriskt och aggressivt angrepp på medier uttrycks av ledaren för ett av Sveriges största partier beskrivs som en milstolpe.

Glorifiering av terrorism

Kalla faktas avslöjande visade att SD agerar på ett sätt som skiljer sig från andra partier. Med anonyma konton svartmålas politiska motståndare och partierna i Tidö-samarbetet.

En av kommunikationsavdelningens medarbetare (som även är förbundskommunikatör för Ungsvensskarna) berättar inför dold kamera att han registrerat en domän i syfte att spä på den så kallade LVU-kampanjen genom att sprida falsk information på arabiska om svenska myndigheter och påståenden om att Socialdemokraterna har ett negativt inflytande på muslimska barn.

Efter granskningen kunde Expo visa att några av de anonyma konton Kalla fakta kunnat knyta till SD även sprider högerextremism. Inlägg med ökända amerikanska högerextrema profiler som Nick Fuentes som anser att Hitler är ”riktigt jävla cool” och kräver att judarna i USA ska ”utplånas”. Inlägg med typisk ekofascistisk estetik med hyllningar till fascistideologen Julius Evola och terroristen Theodore Kaczynskis, mer känd som UNA-bombaren, manifest.

I Kalla faktas granskning framkommer den wallraffande reporterns kollegor bara med förnamn och i SD:s krishantering har de beskrivits som juniora medarbetare som nu omplacerats (läs bytt plats på skrivborden) och utbildats i Tidö-avtalets hövlighetsparagraf (läs en halvdag med kanslichefen) som avslutas med utspring till Pommac). Men vilka är det då som ligger bakom inläggen?

”Linus” på kommunikationsavdelningen är Linus From. Det är han som kontrollerar de båda kontona där den uppmärksammade ekofascistiska och rasideologiska propagandan spridits. Vid sidan av arbetet för SD:s kommunikationsavdelning är han också lokalpolitiker i Huddinge.

Propagandan har delats efter att From valdes in kommunfullmäktige i valet 2022. Enligt TV4 ska dessutom Tiktok-kontot där den ekofascistiska terrorpropagandan fanns publicerad ha visats upp för kommunikationschefen som ett slags arbetsprov inför att From anställdes på kommunikationsavdelningen.

Rasideologi och rysk propaganda

En annan av de SD-kommunikatörer som förekommer i Kalla faktas avslöjande och som SD skämtsamt ”omplacerat” och utbildat är den 35-årige IT-entreprenören Alexander Edbom.

Han har privata användarkonton på ett stort antal sociala medier, både välkända som Twitter och Facebook och på nischade högerextrema plattformar som Gab.

Edboms dokumenterade intresse för högerextrem memekultur sträcker sig nästan ett decennium bakåt.

Några exempel i mängden:

2016 delade han en artikel från Fria Tider om vikten av att lära av alternativhögern. 2017 skrev han ett inlägg på Gab om en av den rasideologiska miljöns bärande fundament – att det pågår ett folkmord på vita. Samma år delade han en video med ”rasrealisten” Jared Taylor, en amerikansk högerextremist som beskriver svarta som underlägsna vita och kräver separation mellan grupperna. 

Han sprider också flera teckningar från en nazistisk serieskapare som verkar under namnet Stonetoss. I en av de seriestrippar Edbom delar 2018 förnekas Förintelsen.

Det senaste året har Edbom interagerat med flera kända profiler inom den rasideologiska miljön. I juli 2023 skrev han i en kommentar till Det fria Sveriges ordförande att han vill uppmuntra fler invandrare att ”sluta parasitera” i Sverige. Förra sommaren marknadsförde han också på Tiktok en hånfull högerextrem trollkampanj som utgav sig för att vara en antirasistisk aktivitet där deltagarna skulle "twerka" för att hedra George Floyd.

Utöver högerextremismen har Edbom också delat ett stort antal artiklar från den ryska regimens propagandakanaler Sputnik och RT, som han 2017 beskriver som ”frihetens vän” i västvärlden. På den ryska sociala plattformen VK är Edbom vän med flera framstående högerextremister och spridare av prorysk desinformation.

I morse avslöjade Expressen att Alexander Edboms proryska engagemang går djupare än så. Efter annekteringen av Krim 2014 har Edbom på X uttryckt stöd för Putin och Rysslands aggressioner mot Ukraina. Han har också vid flera tillfällen raljerat om att Putin ska anfalla Sverige. Efter avslöjandet är han avstängd i väntan på beslut från partiet.

Arbetsleds av tidigare nationaldemokrat

Av Kalla faktas avslöjande framgår att en 34-årig medarbetare på kommunikationsavdelningen, som tidigare registrerat domänen för SD:s webbtv-kanal Riks, också har en arbetsledande roll för kommunikatörerna som arbetar med anonyma trollkonton. Expo kan visa att han har bakgrund i Nationaldemokraterna, ett högerextremt utbrytarparti ur Sverigedemokraterna som bildades 2001, där han var medlem mellan 2008 och 2010.

Wallerstein: ”Vad är det rasistiska budskapet?”

Dagarna efter TV4:s granskning gav sig kommunikationsavdelningens chef Joakim Wallerstein ut på en turné där han medverkade i olika högerpoddar för att ge sin bild, vilket Max V Karlsson på ETC har uppmärksammat.

Lyssnaren får veta att kritiken (även den som uttrycks av Tidöpartierna) är en påverksansoperation av socialdemokraterna och ett ”vänstervridet medieatablissemang”. När Wallerstein gästar Hanif Balis och Per Lindgrens podcast God ton får han frågor om delningen av klippen med den nazistiska White boy summer-memen och avfärdar kritiken:

– Det är ju inte rasbiologiskt överhuvudtaget som jag förstår det utan det är ett skämt.

Wallerstein viftar även bort att Nick Fuentes lyfts fram:

– Vad är det rasistiska budskapet?, frågar Wallerstein.

När Lindgren betonar att det handlar om en extremist som vill rensa USA på judar svarar Wallerstein:

– Men säger han det i klippet?

2016 konfronterades Wallerstein med att han på Facebook gilla-markerat bilder med kvinnor i Bund Deutscher Mädel - Nazitysklands motsvarighet till Hitlerjugend - i hakkorsprydda kläder. Han hade också gilla-markerat ett inlägg med budskapet att vita i västvärlden utsätts för ett folkmord.

Då beskrev han det som olyckliga misstag och Wallerstein fick fortsatt förtroende.


SD:s breda kyrka

Extremhögern blir alltmer positiv till SD och Jimmie Åkesson medan allt fler uttrycker kritik mot Gustav Kasselstrand och AFS. I Det fria Sveriges medlemsgrupp skrev en medlem häromdagen att han ”vänt efter TV4-granskningen och jimmieponkens tal” och han är inte ensam.

Inför valet 2022 uppmärksammade jag hur en av SD:s kommunikatörer verkade för att göra SD till ”en bred kyrka” där extremhögern är välkommen.

Samma linje drevs för ett decennium sedan i den högerextrema veckotidningen Nationell idag som beskrev sig som ”oberoende Sverigedemokratisk” när målsättningen var att bredda den sverigedemokratiska rörelsen till att vara ett hem för hela ytterhögern.

Nu ser vi ut att ha hamnat där. SD:s kommunikationsavdelning har anonymt spridit nazistiska memer och glorifiering av terrorism. Detta får inga konsekvenser för de ansvariga på kommunikationsavdelningen. Tvärt om, SD är tydliga med att man ser det som en struntsak och att personer med högerextrema sympatier kommer att fortsätta sköta partiets anonyma konton.

Jonathan Leman är researcher och utbildare på Expo.
Ämnen i artikeln