Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Christoffer Dulny är SD-tjänstemannen som 2017 lämnade jobbet som budgetchef för SD i riksdagens finansutskott för att leda (den i dag insomnade) svenska delen av den europeisk-amerikanska satsningen AltRight Corporation. Sedan dess har han blivit en profilerad högerextrem opinionsbildare som tweetat ut sin beundran för Adolf Hitler, sålt klistermärken med ”judenäsor” och poddat om att störta den svenska demokratin.

I slutet av juni delades en hyllningslåt till SD på Ungsvenskarnas Instagram. Låten innehöll en sampling från ett tal där Svenska motståndsrörelsens dåvarande ideolog ropade ”vi kommer att segra!” under ett tal i Stockholm 2008.

Christoffer Dulny frågade, med hänvisning till delningen, om man kan rösta på Ungsvenskarna. Något svar från SD:s ungdomsorganisation fick han inte, men däremot från SD-kommunikatören Erik Dahlin.

”Rösta på SD i stället, återvänd till fosterlandet och rök fredspipa”, föreslog Dahlin för Dulny. 

Den tidigare SD-politikern Andreas Feymark, som gått vidare till Det Fria Sverige och Alternativ för Sverige, reagerade med förvåning:

”Frågan är inte när vi ska återvända till SD utan när du ska lämna? Jag skämtar inte.”

Erik Dahlin är nämligen en av Sverigedemokraternas mer profilerade opinionsbildare och återkommande medarbetare i SD:s webbtv-kanal Riks. Han är också programledare, tillsammans med parti-tidningen Samtidens chefredaktör Dick Erixon, för partiets podd Samtidigt. Under valrörelsen syns han kampanjande vid valstuga tillsammans med SD-topparna Henrik Vinge och Oscar Sjöstedt.

Feymarks fråga bör förstås mot bakgrund av att Erik Dahlin i två års tid återkommande delat inlägg från och vänskapligt interagerat med en mängd kända högerextrema användare. Under sommaren har han bland annat delat kritik mot SD:s vit bok-projekt från en medlem i den rasideologiska föreningen Det fria Sverige.

Dahlin svarade att SD inte har råd att bråka med partierna till höger om sig utan måste bli ”en bred kyrka”. Dahlin tonade ner betydelsen av splittringen 2015 (officiellt en ideologisk strid mot neofascism och etnonationalism) som ledde till att partiledningen klippte banden med sitt ungdomsförbund: ”Tiden läker alla sår. Mycket av splittringen beror på personliga vendettor.”

SD:s Erik Dahlin uppmanar högerextremister och tidigare SD-företrädare som Christoffer Dulny att komma tillbaka till partiet.
Den tidigare SD-företrädaren Christoffer Dulny gör reklam för Hitlers Min kamp från Nordiska motståndsrörelsens webshop. Han är en av de högerextrema profiler som SD:s opinionsbildare Erik Dahlin uppmanar att komma tillbaka till partiet. Bilden är ett kollage.

Två veckor senare deltog Dahlin i ett digitalt möte på Twitter arrangerat av Christoffer Dulny, där Dahlin berättade att han lyssnar på Dulnys podcast ”slaviskt, varje vecka” och berömde Christian Peterson som kandiderar för AFS och är en av de drivande bakom uthängningssajten Exakt24. ”Du är ju fantastisk i ditt värv”, sa Dahlin till Peterson, vars trakasserier nyligen ledde till ett åtal för grovt förtal. Dahlin berättade för de samlade högerextremisterna att han ”ser med fasa” på en utveckling i SD där partiet blir allt mindre toppstyrt och där kandidater väljs underifrån utan ledningens kontroll. Han oroar sig för att det innebär att SD ”närmar sig de andra partierna” och blir en del av etablissemanget.

SD rekryterar – trots hyllningar till extremhögern

Dahlin är inte den enda SD-kommunikatören som öppet hyllar högerextremister.

Jag har tidigare berättar om Riks programledare Richard Sörman som driver en etnonationalistisk retorik och som hyllat den enligt honom ”kloke och insiktsfulle” högerextremisten och manosfär-aktivisten Robert Almgren, som tidigare ledde Nationaldemokraternas ungdomsförbund. I dag sitter han i styrelsen för bolaget bakom Logik förlag, som ger ut nazistisk, fascistisk och antisemitisk litteratur. Förlaget var tidigare knutet till Nationalsocialistisk front och Svenskarnas parti men är nu en del av Det fria Sveriges verksamhet.

Ytterligare en SD-kommunikatör med kopplingar till extremhögern anställdes av SD Malmö i våras. Kommunikatören lyfter gång på gång fram den högerextrema plattformen Ingrid och Maria, som drivs av Ingrid Carlqvist och Maria Celander. I de podcasts och artiklar SD-kommunikatören delar sprids Kremls narrativ om Ukraina och lyssnarna uppmanas att delta vid Nätverkets högerextrema bokmässa. Mannen delar en lång rad inlägg från högerextrema konton, bland annat inlägg som hänvisar till en uthängningssajt kopplad till nazistiska NMR.

Karlssons nolltolernas slopas

”Det är naturligtvis helt okej att liera sig med och inspireras av Identitärer och andra extremister, att förespråka elitism, ifrågasätta den öppna svenskheten, kritisera vår nolltolerans mot rasism, hylla Rysslands auktoritära ledarskap m.m. Men inte inom ramen för det fina och framgångsrika SD som vi har byggt de senaste 10 åren.”

Så skrev Mattias Karlsson på Facebook när han försvarade uteslutningen av de ungdomsförbundsledare som senare skulle gå vidare för att bilda högerextrema Alternativ för Sverige. Men i takt med att SD släppts in i värmen av borgerliga partier och AFS etablerat sig som en blåslampa mot SD har partiet blivit allt mindre intresserade av att upprätthålla rågången mot extremism.

Inför valet 2018 beskrev Jimmie Åkesson partibildningen som positiv då de extremister som SD ändå inte vill ha nu har ett parti som passar dem. Inför detta val uppmuntrar kända SD-profiler högerextremister att välja SD även om de sympatiserar med partier som AFS. En av dem är SD:s finansministerkandidat Oscar Sjöstedt, som sprider inlägg som uppmuntrar högerextrema väljare att rösta på SD och som obrytt delar inlägg från sin tidigare kollega Christoffer Dulny.

SD förflyttar sig steg för steg mot att bli den ”breda kyrka” Erik Dahlin och andra i partiet drömmer om, en partikyrka som kan släppa in både Hitlervurm och rasidéer. Om valresultatet ger partiet ett betydande inflytande under de kommande fyra åren kan de tidigare incitamenten för att hålla rent i partiet läggas på hyllan. Blir Sverigedemokraterna en del av regeringsunderlaget i höst kan ledande SD-profilers nytända fling med extremhögern innebära påtaglig säkerhetsrisk.

Jonathan Leman är researcher på Expo.