Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I maj 2014 kom Sverigedemokraterna in i Europaparlamentet, efter ett väljarstöd på närmare 10 procent vilket gav dem två mandat. Sverigedemokraternas valrörelse gick ut på hätsk propaganda mot EU-migranter. Romska tiggare anklagades för att vara del av kriminella nätverk och partiet lade stora summor på att tapetsera Stockholms tunnelbanor med budskap som "förbjud det organiserade tiggeriet". Liksom många gånger tidigare avslöjades partiet med att sprida negativa myter om romer. I en artikel visade Expo Idag på fem myter som Sverigedemokraterna spred. Det handlade bland annat om påståenden om att EU-migranters pengar i stor utsträckning går till ligaledare och att migranterna kommer till Sverige för att utnyttja välfärden.

I och med Sverigedemokraternas kampanjande mot EU-migranter blev samhällsdebatten om dem hårdare. Flera våldsbrott mot EU-migranter har inträffat, bland annat överfall och misstänkta mordbränder på boplatser.

Det var inte bara för Sverigedemokraterna som EU-valet innebar en framgång. Många andra högerpopulististiska och högerextrema partier runt om i Europa vann också framgång.

Dansk Folkeparti gjorde ett historiskt val och fick över 26 procents väljarstöd. Engelska Ukip vann 26 mandat i Europaparlamentet och franska Front National 22 mandat. Österrikiska FPÖ fick stöd av 20,5 procent av väljarkåren. Nazistiska Gyllene gryning i Grekland fick omkring 9 procents stöd.

13 av de 28 EU-länderna skickade högerextrema eller högerpopulistiska politiker till Europaparlamentet.

SD allierade sig med antisemiter i EU

I Europaparlamentet ratade Sverigedemokraterna, till förtret för sitt ungdomsförbund, att samarbeta med franska Front National, det holländska frihetspartiet med Geert Wilders och österrikiska FPÖ. Partiledaren Jimmie Åkesson menade att Sverigedemokraterna inte hade "tillräckligt grepp om Front National". Det trots att Sverigedemokraternas egen utrikespolitiske talesperson Kent Ekeroth suttit i det paneuropeiska partiet European Alliance of freedom, EAF, tillsammans med partierna.

Sverigedemokraterna allierade sig istället med bland andra engelska Ukip och italienska Femstjärnerörelsen som leds av Beppe Grillo i Italien och bildade gruppen EFDD i Europaparlamentet. Grillo är ökänd för att spridit antisemitiska konspirationsteorier och har fått stark kritik från den det judiska centralrådet i Italien. En kritik som Grillo kopplade till "lobbygrupper och affärslobbyn" som enligt Grillo "gömmer sig bakom vissa tragedier".

I Sverige väckte samarbetet avsky från det Judiska centralrådet som manade Jimmie Åkesson att "bekänna färg".

– Jimmie Åkesson har snyggat till fasaden och fått människor att tro på vad han säger. Nu måste han bekänna färg. Beppe Grillo i SD:s EU-grupp har uttalat rent antisemitiska föreställningar om att judar styr världen, att judar styr finansen och att judar styr media. Det måste ju vara så att är man med i en sådan grupp så samtycker man till detta. Det handlar inte om vilken fråga som helst. Det handlar om en grundpelare i människosynen, sa Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi till Expo Idag.

Svenska kommittén mot antisemitism kritiserade också Sverigedemokraterna i en debattartikel på Aftonbladet.

"Nu när SD sätter sig i partigruppen EFD understryks återigen hur partiets påstådda 'anti-antisemitism' bara är ett spel för gallerierna", skrev Svenska kommittén mot antisemitism.

I oktober anslöt sig Robert Iwaszkiewicz från polska Kongressen för nya högern till Sverigedemokraternas EU-grupp. Han har påstått att det inte finns bevis för att Adolf Hitler kände till Förintelsen, i samband med att han försvarade samma påstående från sin partiledare Janusz Korwin-Mikke. Iwaszkiewic har dessutom försvarat att gifta män slår sina kvinnor. Partiledaren Korwin-Mikke har beskrivit polska judar "som den största fienden". "Judar är väldigt talangfulla och därför våra värsta fiender, eftersom de är talangfulla kommunister", hävdade han.

Trots uppmärksamheten om antisemitismen i partiets EU-grupp har Sverigedemokraterna valt att fortsätta ingå i den. Sverigedemokraterna uppmärksammades också för antisemitism i samband med att partisekreteraren Björn Söder i en intervju i Dagens Nyheter påstod att judar som inte lämnar sin judiska identitet inte "ingår i den svenska nationen".

Sverigedemokraternas mer öppna antimuslimska retorik har även den under året väckt uppseende. I maj dömdes Michael Hess, vice ordförande för SD i Karlskrona för hets mot folkgrupp. Han hade påstått att det är "djupt inrotat i islams kultur" att våldta och vidare kopplat invandring till våldtäkter.

Hess fick efter domen massivt stöd från ledande sverigedemokrater. I Sverigedemokraternas partiorgan SD-Kuriren står det: "Det som Hess påstått är, i partiledningens ögon, i sak korrekt men väl generaliserande uttryckt".

Riksdagsval och politisk turbulens

I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna 12,8 procents väljarstöd vilket gav 49 mandat i riksdagen. I kommunvalet mer än dubblade partiet sin representation och har 1324 mandat. Valresultat ledde till politisk turbulens i riksdagen. Björn Söder blev andre vice talman och Sverigedemokraterna vägrade först att meddela vilken budget man tänkte stödja. Regeringens eller alliansens?

Dagen innan beslutet skulle fattas i riksdagen kallade Sverigedemokraterna till en presskonferens. Den kom att bli en propagandaföreställning mot invandrare. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, som tagit över sedan Jimmie Åkesson sjukskrivits, kopplade så väl våldtäkter som annan kriminalitet till invandrare. Efter en lång utläggning meddelade Karlsson att de skulle rösta för alliansens budget.

Så skedde också och en regeringskris utlöstes. Statsminister Stefan Löfven meddelade att han skulle utlysa ett extra val. Beskedet från Mattias Karlsson var att de ämnade få valet att bli en "folkomröstning om massinvandringen".

I december ingick dock regeringspartierna och alliansen en överenskommelse om att det block som har störst folkligt stöd ska kunna få igenom sin budget. Därmed förklarade Löfven att det inte kommer att bli ett extra val. Sverigedemokraterna gick i taket efter beskedet och har meddelat att de symboliskt kommer att kräva en "misstroendeomröstning" mot Löfven i Riksdagen.

Valrörelsen kantades av rasistiska skandaler från sverigedemokratiska kandidater. Bland annat publicerade Expo Idag en bild där partiets toppmann i Halmstad dammsuger och dricker öl med en hakkorsarmbindel runt ena armen.

Nazister mobiliserade

Vid sidan av Sverigedemokraterna mobiliserade nazisterna inför valet. Svenskarnas parti höll flera manifestationer, bland annat på första maj i Jönköping. På politikerveckan i Almedalen väckte partiet stor medial uppmärksamhet när partiledaren Stefan Jacobsson, en dag innan veckan inleddes, höll tal från den scen där partiledarna för riksdagspartierna skulle tala. Svenskarnas parti kände medvind, de hade lyckats samla ihop stora summor till sin valfond och partiet ställde upp i ett 30-tal kommuner i valet och siktade på 10 kommunala mandat. Det slutade med noll mandat. Svenskarnas parti lyckades dock få in en representant i Säters kommunfullmäktige. Där valdes Johan Karlsson in på ett sverigedemokratiskt mandat. Även Svenska motståndsrörelsen lyckades med Pär Öberg kuppa ett mandat från Sverigedemokraterna. Svenskarnas partis valnederlag har under hösten lett till flera avhopp och interna slitningar.

Rättsliga efterdyningar i form av rättegångar efter Svenska motståndsrörelsens attack mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i december förra året genomfördes. I mars dömdes sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen för attacken. Ledaren för organisationen i Stockholm, Emil Hagberg, dömdes till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp. Även en person som ingick i den antirasistiska manifestationen dömdes till fängelse för mordförsök. Fler rättegångar mot nazister som deltog i attacken i Kärrtorp väntas.

Det nazistiska våldet var inte heller frånvarande under 2014. Efter en manifestation i Malmö mot mäns våld mot kvinnor misshandlades Showan Shattak så allvarligt att han fick skallskador och hamnade i koma. Tre personer knivskadades. De misstänkta gärningsmännen ingick i en grupp som spridit nazistisk propaganda i området. En av dem som misstänks för dådet, en 30-åring som 2010 ställde upp i kommun– och riksdagsvalet för Svenskarnas parti, är internationellt efterlyst för mordförsök i fyra fall.

I Ukraina präglades året av kriser. Först revolutionen på Maidan och senare Rysslands annektering av Krim. Utvecklingen undgick inte den svenska extremhögern och den splittrade även rörelsen. Aktivister från Nordisk ungdom och de så kallade "Ukrainafrivilliga", som organiserats av personer knutna till nazistiska Svenskarnas parti, reste till Ukraina för att stötta radikala ultranationalister i partiet Svoboda och gruppen Högra sektorn. Men entusiasmen för revolten i Ukraina delas inte av hela vit makt-miljön. Nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen och den för svenska vit makt-miljön inflytelserika nätsajten Nationell.nu tog kraftigt avstånd från protesterna. Bakom det ställningstagandet ligger antisemitiska konspirationsteorier om att "judiska krafter" drev på protesterna och har inflytande över Svoboda och Högra sektorn. Svenska motståndsrörelsen skrev till exempel på sin nätsajt att "judiska krafter har infiltrerat oppositionen".

Svenskarnas parti som skakades av splittringen i synen på Ukraina meddelade att de "lagt relationen med Svoboda på is". Samtidigt tog man i ett pressmedelande avstånd från de svenskar som åkt till Ukraina för att strida.

Nationaldemokraternas död

Samtidigt som Svenskarnas parti och Svenska motståndsrörelsen mobiliserade under året gick andra organisationer under. I april meddelade Nationaldemokraterna, som bildades 2001 och som genom åren haft kommunala mandat, att de lägger ned. I oktober gick även tidningen Nationell Idag, som kvalificerat sig för och fått presstöd, i graven.

Attacker mot moskéer

2014 var ett mörkt år för för utövande muslimer i Sverige och deras moskéer och i december uppmärksammades två allvarliga bränder, som båda misstänktes vara anlagda. En i Eskilstuna mitt under pågående eftermiddagsbön och en i Eslöv på natten. En sammanställning som Expo gjort visar att i genomsnitt har en moské i månaden utsatts för angrepp. Mörkertalet är sannolikt stort

Antirasister påverkar svenska språket

Nazisternas och Sverigedemokraternas plats i det offentliga rummet har inte skett obemärkt. I stad efter stad har antirasistiska nätverk protesterat mot rasism. Under Sverigedemokraternas valturné möttes Jimmie Åkesson av lokalbor som vände honom ryggen på närmare varje plats han besökte. Det resulterade bland annat i att språkrådet lagt till "ryggprotester" som ett nytt ord i det svenska språket 2014. I Kärrtorp samlades tusentals för att ta avstånd mot nazism på årsdagen av Svenska motståndsrörelsens attack. Även Kärrtorpa ingår numera i svenska språket och betyder att göra motstånd mot nazistisk propaganda och våld. Efter dådet i Malmö samlades tiotusentals i staden för att protestera mot det nazistiska våldet.

Moskéer som attackerats har "kärleksbombats" i bland annat Eslöv, Eskilstuna och Örebro. Lokalsamhällen med grupper i Tillsammanskapet har ägnat dagar åt att runt om i landet manifestera för sammanhållning och gemenskap mot rasism och har skapat mötesplatser och kontaktytor. Organisationer som HEM har verkat att för att hjälpa EU-migranter att hantera hatbrott de utsatts för och försökt skapa en drägligare vardag. Det exempel på otaliga insatser där antirasister visat på ett alternativ. Sammanhållning.