Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

 expo

Europas stängda gränser ökar extremismen i Syrien, och spelar Europas rasister i händerna. Det är en "mänsklighetens moraliska kollaps", säger den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek. Vi berättar om miljardärerna bakom USA:s extremhöger, hiphop-ikonerna som sprider antisemitism och Italiens nyfascister som vinner mark med vänsterretorik. Dessutom skriver vi om Umeås judar som tvingas gömma sin identitet och djupdyker i rasistiska stereotyper samt mycket mycket mer…

Intervju
Författaren och journalisten Samar Yazbek har sett kriget i Syrien från insidan. Terror, bomber och stängda gränser hänger ihop. Hennes dom mot Europa är hård.

Reportage
Bröderna Koch – världens sjätte och sjunde rikaste personer – finansierar den amerikanska extremhögern. Vilka är de? Och vad vill de?

Historik
Hur kunde en vit religiös grupp utsättas för rasism i ett land för vita och religiösa? Hatet mot mormoner i 1800-talets USA kan lära oss mycket om rasismens inre logik.

Reportage
När novemberpogromens offer skulle hedras i Umeå förra året saknades stadens judiska minoritet. Expo har träffat en judisk förening som berättar om rädslan för att bära kippa.

Åsikt
Camilla Schulz om att extremhögern utnyttjar informationsmöten om nya asylboenden för att sprida hat och fördomar.

Reportage
Under förra året gästades Sverige av flera amerikanska rappare som länge spridit konspirationsteorier och antisemitism. Men varför reagerar ingen på hatet?

Reportage
Soppkök, husockupationer och medborgargarden. CasaPound har förnyat den italienska fascismen och inspirerat likasinnade runt om i Europa.

Krönika
Emelie Draper vill göra upp med den typiska metal-snubben och normaliseringen av nazism i hårdrocksvärlden.

Dessutom: Så blev extremhögerns berättelse om invandringen mainstream, högerextrem matkultur, blackface, världens sämsta talman, extremhögerns dröm om folkhemmet, nationalismens ekonomiska konflikt, Hynek Pallas om romerna i Tjeckien, Chris Rocks rasistiska skämt, Kayo om uppsättningen En druva i solen och mycket mer.

Ämnen i artikeln