Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Åklagaren ska lämna in häktningsframställning senast klockan tolv imorgon. Det som händer under dagen är att man bokat upp förhör med de som sitter anhållna. Efter förhören och efter att man gått igenom den tekniska bevisningen då börjar åklagaren att ta ställning till om de ska friges eller ansöka om häktning, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman.

Det var i söndags som ett 30-tal nazister attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp. Minst två personer skadades, en av dem ska enligt Svenska motståndsrörelsen vara en av organisationens aktivister. Även två poliser skadades. När nazisterna i Svenska motståndsrörelsen angrepp demonstration var endast tio poliser på plats. Det har framkommit att polisen hade uppgifter om att manifestationen i Kärrtorp var hotad.

– Sent på fredageftermiddagen kom det information till oss om att en sådan här sak skulle hända. Den fastnade hos oss och låg inte som grund för de operativa chefer som bestämde över insatsen. Det är olyckligt och det tittar vi närmare på, sade länspolismästare Mats Löfving till Sveriges radio på måndagen.

Nu reagerar polisförbundet som menar att det är allvarligt att enskilda poliser utsatts för fara på grund av för dålig bemanning på plats.

– Vi tycker inte alls det är tillfredställande att de poliser som först var på plats varken haft den bemanning, utbildning eller utrustning som krävts för uppdraget. Dessutom fanns det information om det här som fastnat på vägen, säger Stefan Eklund, förbundsområdesordförande i Stockholms län.

Polisförbundet kommer aktivt delta i utredningen kring händelsen. Eklund menar att det till viss del handlar om resursfråga.

– Vi tittar på hur vi kan förebygga att sådant här händer igen. Det är det primära. Här ser vi att bemanningen var allt annat än bra. Sammantaget måste man vara mer noggrann när man har sådana här kommenderingar och verkligen se vad det är för grupper som är aktuella, speciellt när vi nu går in i ett valår.