Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Nazisterna anlände till Odenplan strax innan tolv och samtliga visiterades på vägen till samlingsplatsen. De som hade fanstänger med spets längst fram tvingades såga av dem av säkerhetsskäl.

Alla bakom marschen

Under tystnad gick demonstrationståget som kom igång strax efter klockan halv ett. Indelade efter organisationstillhörighet gick tåget från Odenplan in mot centrum innan tåget vid stadshuset vek av upp mot Rålambshovsparken. Bakom samarbetsprojektet, Folkets marsch, står bland annat Info-14, Nationalsocialistisk Front, Svensk Motståndsrörelsen och Nordiska Förbundet. Till en början stod även Nationaldemokratisk Ungdom bakom marschen men drog sig ur efter att organisationens ordförande, Andreas Wallentin, hoppat av och blivit oberoende aktivist.

Inga större incidenter inträffade under marschvägen, förutom en man som blev upprörd över nazistmarschen som sprang upp i lägenheten och hällde en hink vatten över tåget från balkongen.

Vesterlund konferencier

När marschen kommit fram till platsen för talen så sjöngs nationalsången, många valde att inte sjunga med. Robert Vesterlund, drivande bakom Info-14 och Salemfonden, var dagens konferencier och hälsade alla välkomna med orden "Svenskar som värnar om sitt land".

Sedan partisplittringen på sensommaren 2004 har Nationaldemokraterna gått kräftgång och partiet förlorade alla sina ordinarie ledamöter som satt inne på de fyra kommunala mandat i Stockholmsförorterna Haninge och Södertälje. Endast ett mandat har man kvar i Peter Pettersson i Södertälje.

- Att tillhöra den svenska nationen är något oerhört värdefullt, någonting som är värdefullt kan man aldrig behålla gratis. Det finns många som hatar den svenska nationen så om vi inte ska tappa detta oerhörda värde så måste vi försvara det. Det finns mycket ljus i mörkret, den svenska identiteten är på frammarsch, det går en väckelse genom Europa i dag – en europeisk etnisk identitetsrörelse som omfattar mycket större delar av samhället än den samlade eliten som här i dag vågar visar sin kärlek till nationen, inledde Andreas Wallentin sitt tal med.

Andreas Wallentin talade vidare om synen på nationen som en social konstruktion, vilket han menade kunde stämma in på en del personer. Men den nation som de hyllade var inte en konstruktion utan "den nation vi samlas för är blodsbandets Sverige. Det Sverige man bara kan födas in i. Det band som bygger på blod och jord". Han avslutade med att konstatera att "tillsammans ska vi befria vårt land".

Hotade politiker

Magnus Söderman, vice ledare för Svenska Motståndsrörelsen, talade för organisationen som vanligt. Söderman menade att "landsförrädarna som tillåts visa sitt svenskhat, kommer att straffas".

När "ockupationen är krossad" kommer inte något liknande kunna ske igen, argumenterade Söderman. Vidare hävdade han att "svensken har blivit så demokratiserad att han inte gör något åt situationen" och att det är upp till nationalisterna att gå ut på gatorna och sprida propagandan vidare.

"Nytt Stockholms blodbad"

I en paus spelade trubadurerna Ferox innan man lämnade över scenen till Blood & Honours representant från Stockholm, Thomas Öhlund. Efter det talade Nationalsocialistisk Fronts Daniel Höglund. Han drog långsökta paralleller mellan deras kamp och Gustav Wasas kamp mot danskarna.

- Nationaldagen borde vara en dag att fira Sverige, svenskarna och den svenska nationalstaten men istället ser vi i dag hur dagens ockupanter använder samma lömska taktik som de utländska ockupanterna gjorde på 1500-talet. Det styrande av i dag bjuder till fest med ett lika dödligt resultat som Stockholms blodbad, med den enda skillnaden att de styrande folkförrädarna inte behöver utdela ett enda hugg eller ett enda slag, de får inget blod på sina händer. Nej, istället får de svenskarna att bokstavligen fira och applådera sin egen undergång och denna gången är det inte bara en utvald skara som hoppas på att få fira sin egen död, nej i dag förintas hela vår folkstam i ett folkmord som drivs på av demokrater och främmande beslutsfattare som i allra högsta grad ligger bakom den etniska rensningen av Sverige.

Till slut talade även Henrik Johansson från Nordiska Förbundet innan trubadurerna återigen övertog scenen. Demonstrationen har gått lugnt till väga även om helgen har kantats av attacker från militanta vänsterextremister som riktat sig mot nazister. Under söndagen knivhöggs en 37-årig man och en 18-årig attackerades med teleskopbatong. Polisen har beredskap för eventuella oroligheter under nationaldagskvällen.

Ämnen i artikeln