Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var enligt officiella källor 2600 - men enligt nazisterna själva 4000 - deltagare, däribland svenskar, som på lördagen, den 16 augusti, besökte Rudolf Hess grav i den tyska småstaden Wunsiedel. Trots att lokala myndigheter förbjudit samlingen gav författningsdomstolen klartecken att hylla Hitlers ställföreträdare som dog för 16 år sedan.

Förutom högerextremisterna fanns 1000 poliser och 500 motdemonstranter på plats. Sammanlagt greps 67 nazister för vapeninnehav, förbjudna symboler eller för att ha varit maskerade, vilket enligt tysk lag är olagligt i sådana sammanhang.

Wunsiedels befolkning hade bildat en aktionsgrupp mot högerradikalism ("Bürgerinitiative
gegen Rechtsradikalismus"), som tillsammans med olika vänstergrupper försökte hindra nazisternas marsch. De hölls dock isär av polisen som förhindrade sammandrabbningar mellan grupperna.

Det är inte första gången den lilla bayerska staden fylls med uniformerade och flaggbärande högerextremister. De luttrade invånarna dras med samma spökliknande skådespel varje år vid detta datum.


Rudolf Hess, som var Hitlers ställföreträdare, avled 1987 efter att ha suttit fängslad sedan han 1941 på eget bevåg flugit till Skottland för att försöka sluta fred med Storbritannien.
Hess dömdes till livstids fängelse i Nürnberg-rättegången efter kriget, och satt sedan till sin död i Spandaufängelset utanför Berlin.