Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den 71-årige mannen döms av Göteborgs tingsrätt för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter. Han döms för att han förra året på sin öppna Youtubekanal lade ut en video med titeln "Dessa kulturberikare lägger ni era skattepengar till ...".  I videon kallar han bland annat personer med utländsk härkomst för "skit" och "jävla avfall".

Mannen döms mot sitt nekande. Han menar att någon måste ha hackat honom. I förundersökningen framkommer det att förhörsledaren ställer sig frågande till uppgifterna, eftersom mannen både syns och hörs i videon. Han frågor om 71-åringen menar att ”hackarna” använt sig av en imitatör?

– Det är mycket möjligt att det är så, inte mycket möjligt det är så, det påstår jag absolut, svarar mannen och tillägger att han inte vet inte hur de har gjort men menar att så måste det ha gått till.

Mannen var på 90-talet aktiv i Sverigedemokraterna. 1998 kandiderade han bland annat för partiet till kommunfullmäktige i Göteborg. Han följde 2001 med utbrytarpartiet Nationaldemokraterna, ND. Ett parti han också kandiderade för. Under en period var han även ordförande för ND:s seniorer. Efter ND har han inte öppet representerat någon organisation eller parti.

Ett eventuellt överklagande ska ha kommit in till tingsrätten senast den 26 april.