Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i juli 2017 som dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) via Facebook mottog meddelanden som han enligt förhörsprotokollet uppfattade som obehagliga och hotfulla. Händelsen polisanmäldes.

En 74-årig man identifierades som avsändare. Den 7 mars meddelade Haparanda tingsrätt att ett av de meddelanden som mannen skickade utgör ofredande.

Känd av Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen uppger att 74-åringen är känd av dem sedan tidigare, då han är en aktiv brevskrivare till personer i regeringen och riksdagen.

I förhör säger mannen att han inte riktigt minns att han skrev meddelandena till Ygeman, men förnekar det inte heller. Samtidigt menar han att Ygeman borde tåla sådana budskap. Han menar också att man anklagas för att vara rasist om man säger vad som är ”problemen” med Sverige.

Hets mot folkgrupp

74-åringen döms även för att ha delat ett rasistiskt uttalande på sin privata Facebooksida. I meddelandet står det bland annat: ”Hela stan är full av tredje världens parasiter, människor som är här för att få det bättre än vi.” Meddelandet avslutas:

”De tar plats, de skriker, de stinker, de mördar, de våldtar, de bränner bilar mm. Hur blir jag vi av med dem? Jag vill inte ha dem här. Hur länge orkar vi? Jag har fått nog. Kan Anticimex hjälpa?”

Mannen döms till villkorlig dom och att han ska betala 800 kr till brottsofferfonden.

Ämnen i artikeln