Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo rapporterade på onsdagen om hatet och hoten mot statsminister Stefan Löfven som sprids i Facebookgrupper som stöder Sverigedemokraterna. En hets som pågått under flera år.

Expo kan nu även avslöja att det finns de som försöker tjäna pengar på Löfven-hatet.

I Facebookgrupper som till exempel ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” och ”Det räcker nu!! Jag vill ha omval, NU!!” görs inlägg där tröjor med tryck som visar Christer Pettersson med en pistol och texten ”Jag är tillbaka. Var är Löfven?” säljs. På pistolpipan står det "True Hero", sann hjälte. 

- Det hat som sprids i sociala medier förgiftar samtalsklimatet. Tyvärr är jag inte förvånad över att det är i den här typen av Facebookgrupper som hatinläggen mot statsministern sprids. De som ansvarar för eller har inflytande över dessa grupper bör naturligtvis se till att den här typen av kommentarer tas bort, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till Expo.  

Expos kartläggning visar att bakom försäljningen står en 45-årig man. Det är också han som gjort försäljningsinläggen i de olika Facebookgrupperna.

Regeringshatet

På olika Facebooksidor ger mannen uttryck för sitt hat mot Socialdemokraterna och Löfven. I en kommentar till ett inlägg om regeringsbildningen i slutet av förra året skrev han: ”Avliva ohyra.” I en annan kommentar från juli 2018 skrev han om den dåvarande regeringen: ”Landsförrädare, till galgen på en gång.”

45-åringens hat mot regeringen kopplas även till invandringen. I en Facebooktråd från 2016 skrev han först ”Vi tillåter inga muslimer i vårt samhälle” och strax efteråt ”Beväpna er, kriget är närmare än folk tror. O helblind regering som ger packet vårt land”.

Även den tidigare partiledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson, drar till sig mannens ogillande:

”Göran Persson som lånade pensionspengarna från oss o slarvade bort på parasiter och invandrare … häng han för landsförräderi!” skrev 45-åringen 2018.

Vill inte uttala sig

45-åringen säljer även andra tröjor med tryck, bland annat en som hyllar den brittiske vit makt-musikern Ian Stuart Donaldson, som fram till sin död 1993 var frontman för nazistbandet Skrewdriver.

När Expo når mannen för att få en kommentar om hans försäljning avslutar han samtalet innan några frågor hunnit ställas.

– Jag är inte intresserad. Tack och hej. Jag är med i Nix. Ring aldrig mer hit. Hej då! svarar 45-åringen innan han lägger på.

 

Fler säljare

Det är inte bara 45-åringen som säljer Christer Pettersson-tröjan. En 32-årig man säljer en precis likadan tröja. Enligt 45-åringen rör det som om kopior. Den 32-årige mannen säljer även tröjor med trycket ”Bränn din lokala moské”.

Olika aktörer säljer hatbudskap via Facebook, som antimuslimska tröjor och klistermärken som hyllar Christer Pettersson.

För att sälja sina tröjor har 32-åringen hjälp av andra som sprider informationen i olika Facebookgrupper, som gruppen ”Löfven bort som statminister”. När Expo når 32-åringen säger han att han slutat sälja just den tröjan.

Vad var tanken med t-shirten?

– Precis vad det står. En liten fyndig rolig grej, med ett bra budskap, säger 32-åringen.

Du tror inte den tolkas som ett hot?

– Nej det tror jag inte. Det är väl upp till var och en hur man ska tolka saker.

Vad skulle du vilja säga till dem som uppfattar det som ett hot?

– Jag har ingenting att säga till dem. Köp inte tröjan om du inte gillar den, säger 32-åringen innan han avslutar samtalet.

Lena Rådström tycker att de som säljer sådana här tröjor har ett ansvar. 

- Vem som helst med minsta kunskap om svensk historia vet vilket trauma mordet på Olof Palme var för såväl familjen som för Sverige. De som säljer dessa t-shirts bör se sig själva i spegeln och fundera på vilka signaler de sänder ut i samhället, säger hon. 

Klistermärken

STATSMINISTERMORDET

Statsminister Olof Palme sköts till döds i centrala Stockholm 1986.

1989 dömdes Christer Pettersson av tingsrätten för mordet. Han friades dock året därpå av Svea Hovrätt.

Pettersson dog 2004. 

Det förekommer även annan försäljning. En 40-årig man med lång bakgrund i nazistkretsar säljer via sin egen Facebookgrupp klistermärken föreställande Christer Pettersson med texten ”Christer Pettersson vart fan är du när vi alla behöver dig?”. I samband med att Stefan Löfven röstades fram till statsminister lade en kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Torsby ut en bild med med det budskapet på sin Facebooksida. Några dagar efteråt lämnade politikern partiet.

Den 40-årige mannen står åtalad för hets mot folkgrupp efter att han haft en hakkorsflagga uppsatt i vindrutan på ett fordon. 

Oklar vinst

Expo har inte kunnat reda ut hur mycket pengar männen har tjänat på sin försäljning. 45-åringen säljer sin tröja för 170 kronor plus frakt. Christer Pettersson-tröjan har mannen sålt sedan hösten 2015. I ett inlägg från året därpå skriver han att tröjan säljer bra.

Även 32-åringen uppger att försäljningen är framgångsrik. Han tar 160 kronor för tröjan. En av de som hjälper honom med att sprida informationen om Löfven-tröjan har i en Facebookgrupp klippt in ett meddelande från 32-åringen i ett inlägg:

"OBS. På grund av enormt många beställningar på kort tid och att det desutom är ett litet tryckeri så blir leveranstiderna långa. Men t-shirtsen kommer till er."

Ämnen i artikeln