Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I samband med att Stefan Löfven röstades fram till statsminister lade en kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Torsby, Erik Wennerström, ut en bild på Christer Pettersson på sin Facebooksida med orden: ”Christer Pettersson, var är du nu när Sverige behöver dig?” Något SVT var först att rapportera om. Några dagar efteråt lämnade politikern partiet.

Reaktionerna på Wennerströms inlägg har i SD-vänliga Facebookgrupper varit olika. Några tar avstånd, andra menar att det "bara" är ett skämt och några menar att Wennerström framför allt förstört för partiet. Men andra visar öppen sympati.

I Facebookgruppen ”Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner” skriver till exempel en person ”Inga konstigheter de flesta hatar ju denna skitstövel” och annan ”Jag hade inte fällt en tår om någon fällt honom som den vildsvinssugga han är”.

Statsministermordet

Statsminister Olof Palme sköts till döds i centrala Stockholm 1986.

1989 dömdes Christer Pettersson av tingsrätten för mordet. Han friades dock året därpå av Svea Hovrätt.

Pettersson dog 2004. 

Erik Wennerström är långt ifrån ensam om att sprida hot mot statsministern. Hoten mot Stefan Löfven är omfattande i olika hatgrupper på Facebook. Och hatet är inte nytt, det har pågått sedan åtminstone 2015. Påfallande ofta sker det med hänvisning till Christer Pettersson, som var misstänkt för mordet på Olof Palme.

År av hat och hot

I Facebookgruppen Blåsipporna – en sida som stöder Sverigedemokraterna – har det under de senaste åren återkommande skrivits kommentarer rörande Löfven, som ”Det behövs fler Crister Pettersson” och ”Oansvariga jävel! Sveriges genom tidernas absolut, oslagbart sämsta statminister. Kan ingen gräva upp Christer Pettersson?”

Ytterligare en person skriver i Blåsipporna ”Då får vi hoppas att Christer Pettersson har en arvinge som kan hjälpa honom bort från posten!” I gruppen har en person även lagt ut en bild på Christer Pettersson med texten ”Mannen Sverige behöver just nu”. En annan skriver:

”Stefan o ’svinen’ har bäddat för KRIG… Blod kommer o SKA flyta. Hoppas för hans skull att han har många livvakter????”

I andra SD-vänliga Facebookgrupper har tongångarna varit liknande. ”Hallå, Christer Petterson. Var är du? Vi har ett uppdrag till!” skrev till exempel 2015 en användare i Facebookgruppen ”Sverigedemokratiskt forum som är öppet för alla! Välkommen in i värmen!”.

Facebookgrupper mot regeringen

I Facebookgrupper som är direkt riktade emot Löfven-regeringen återfinns samma variant av hot. De här grupperna präglas av nationalism och främlingsfientlighet, många av de som kommenterar i dem är öppna med sina SD-sympatier. Det handlar till exempel om grupper som ”Det räcker nu!! Jag vill ha omval, NU!!”, ”Sveriges folk kräver nyval och demokrati” och ”löfven bort som statsminister”. I den senare skrevs till exempel 2017:

”Måtte Christer Pettersson vakna upp ur graven och lura in Röwen på gamla Tunnelgatan i riktning Malmskillnadsgatan”.