Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

En kraftfull bomb i centrala Oslo, som förstörde regeringskansliet, och en massaker på det socialdemokratiska ungdomsförbundets sommarläger på Utøya. Norge är i dag ett land i chock efter blodbadet på fredagen.

Vid halv fyra-tiden exploderade en eller flera bomber utanför regeringskansliet, vid olje- och energidepartementet. Förödelsen blev omfattande och minst sju personer ska enligt den norska polisen ha mist livet vid attentatet.

Två timmar senare kom larm om skottlossning på Utøya där AUF, socialdemokraternas ungdomsförbund, höll sommarläger. 500 ungdomar ska ha varit samlade på ön. Mannen som sköt vilt omkring sig var enligt uppgift utklädd till polis. Enligt de uppgifter som polisen lämnat så ska även odetonerat sprängmedel hittats på ön.

Minst 80 personer har enligt den norska polisen mist livet vid attacken. Enligt Dagens Nyheter så befarar polisen att den siffran kan komma att stiga.

En 32-årig man som greps efter massakern är misstänkt för skjutningarna på Utøya och explosionen i Oslo. Mannen beskrivs som nationalist och islamfientlig.

Ämnen i artikeln