Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I juli förra året satt fyra personer, varav ett tvåårigt barn, på en gågata i Lyckselse. De pratade med varandra på engelska. När 66-åringen kom gående erbjöd en man i sällskapet sin sittplats till 66-åringen som slog sig ned. 66-åringen började dricka sprit och blåste rök mot sällskapet. Han sa även till dem att tala på svenska, men fick till svar att de hade rätt att tala på vilket språk de vill. 66-åringen sa till dem att "åka hem till sitt eget land". 66-åringen försökte även ge cigaretter till det tvååriga barnet. Mannen som erbjudit sin sittplats till 66-åringen bad honom att sluta ge cigaretter till barnet. Då fick han ett knytnävsslag i ansiktet.

Polisen tillkallades och 66-åringen började vräka ur sig rasistiska tillmälen. Han sa att "samhället är åt helvete och det är invandrarnas fel" och att han skulle bjuda in Nationaldemokraterna till Lyckselse för att "rensa upp". Enligt 66-åringen är inte Lyckselse som det varit tidigare: "Det är alla de här negrerna och arabernas fel. De borde inte få finnas här överhuvudtaget".

I domen slås fast att ett tydligt motiv till misshandeln var att kränka den utsatta på grund av hans ras, hudfärg, nationella eller etniska ursprung.

66-åringen säger att han inte minns något av det inträffade. Han döms för misshandel till skyddstillsyn och samhällstjänst i 60 timmar. Mannen ska även betala 10 000 kronor i skadestånd.

Ämnen i artikeln