Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

När presidenten Mahmoud Ahmadinejad under måndagen höll sitt tal vid Columbia University i New York framställde han Iran som ett fredsälskande land. Han framhöll också att deras kärnteknikprogram enbart syftar till fredlig energianvändning.

Skolchefen Lee Bollinger hade dock en annan uppfattning då han i sitt inledningsframförande kallade honom för en grym och obetydlig, "cruel and petty", diktator som förnekar förintelsen.

Som kommentar till tidigare uttalanden om att Israel bör raderas från kartan sade Ahmadinejad att hans omtanke rör palestinierna och att det behövs ett annat perspektiv på Förintelsen. Enligt TT_Reuters sa Ahmadinejad att det inte finns några definitiva svar och att det behövs mer forskning.
- Jag säger inte att det inte alls inträffade. Jag undrade, under förutsättning att det har inträffat, vad det har med det palestinska folket att göra?

Protester

Inbjudandet av presidenten har väckt kraftiga protester och demonstrationer i New York.
- Det här handlar inte om yttrandefrihet. Det här handlar om att Columbia University ger sitt samtycke till det största massmordet i människosläktets historia. Det är en förolämpning mot alla de tiotusentals judar i New York City att det sådant prestigefyllt universitet skulle vara ärad över att ha Hitler som sin gäst, säger Marvin Hier, grundare av Simon Wiescenthal Center i ett uttalande på organisationens hemsida.

Ahmadinejad tillbakavisade också kritik om bristande respekt för mänskliga rättigheter i Iran. På en fråga om avrättningar av homosexuella svarade han att "I Iran har vi inte homosexuella som i Amerika." Mötandes av skrattsalvor och glåpord lade han till "Vi har inte det fenomenet, jag vet inte vem som sagt det till er."

Under tisdagen ska Mahmoud Ahmadinejad tala inför FN:s generalförsamling i New York. Något som även det väckt stora protester.
Enligt Svenska Dagbladet sade Israels utrikesminister Tizipi Livni under måndagen sagt att FN borde skämmas över att låta honom tala.