Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Ahmed Rami har i decennier sökt stöd för sitt judehat och förintelseförnekande. Nu ger han återigen uttryck för sin antisemitism. I en video som ligger ute på nätet påstår han saker som att ”det är judarna som styr”, att de infiltrerar ”alla organisationer och alla rörelser” inklusive ”alla partier i Sverige” samt att ”de judiska medierna styr hela samhället”.

Föredraget är under utredning. Till Expo bekräftar polisen att det pågår en förundersökning mot Ahmed Rami om hets mot folkgrupp. Bakom anmälan mot Rami står Judiska Ungdomsförbundet i Sverige, JUS.

– Jag reagerade kraftigt på hans uttalanden. Jag tyckte det var flera väldigt grova antisemitiska uttalanden, som till exempel att ”judar spelar en roll som bakterier i samhället”, att ”media ägs av judar” och att ”judar medialt dödar och skapar politisk makt”, säger Nina Tojzner generalsekreterare på JUS.

Judehat och Hitler-hyllning

I den polisanmälda föreläsningen talar Rami om ”det judiska problemet” som ”funnits i alla tider och alla länder” och menar att judar är att jämföra med maffia och bakterier.

”Judarna är som bakterier. De finns där. Skapade av naturen för att spela bakteriens roll. Det är deras jobb. Men du och andra som är emot det här är antikroppar”, säger han bland annat.

Han hävdar vidare att Förintelsen är en myt och att den som förstått ”judefrågan” har ”förstått allt”. Enligt Rami finns det bara en ledare som gjort det:

”Hitler, han är den enda västerländska ledaren, världsledare, som har förstått judiska frågan och som haft en rätt inställning. Även om han dött nu, men det kommer i framtiden att komma nya Hitler.”

De i publiken som ställer frågor under föredraget, som anordnades i november 2022 och publicerades på nätet i februari i år, ger Rami stöd i hans antisemitiska världsbild.

– Dessa konspirationsteorier är grundade på vanföreställningar och något som helt enkelt inte är sant. Det farliga är att de sprids och upprepas av människor som Rami, där andra sen i sin tur tror på det som sägs, säger Nina Tojzner.

Tidigare dömd för hets

Ahmed Rami startade 1987 närradiostationen Radio Islam som snabbt blev känd för det antijudiska innehållet. 1989 stämdes han av Justitiekanslern och dömdes senare av Stockholms tingsrätt till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

Radio Islam fortsatte efter domen finnas på internet. Bland annat har där publicerats en lista över folk som pekas ut som ”Israels nätverk” vilken har uppmärksammats och varit föremål för åklagares intresse – men inte lett till åtal.

Han har även gett ut ett flertal böcker och varit med att försöka starta upp ett antisemitiskt parti under namnet Antisionistiska Partiet.

Även om Ramis verksamhet under 2000-talet inte varit lika utåtriktad som tidigare så har hans antisemitiska aktivism inte upphört. Verksamheten på nätet fortsätter och han fortsätter att hålla föreläsningar, till exempel för det högerextrema så kallade Nätverket, vilket Expressen avslöjade 2019.

Arrangören sprider konspirationsteorier

Den anmälda föreläsningen är anordnad av den Göteborgsbaserade föreningen Cui Bono, som samlar diverse konspirationsteoretiker. Föreningen grundades 2010 och haft föreläsningar som navet i sin verksamhet, men producerar även videomaterial och en podd – en kanal Ahmed Rami även medverkat i.

Föreningens föredrag rör ämnen som är återkommande i konspirationsteoretiska miljöer, som teorier om dolda makteliter, vaccin, Estoniaolyckan och Palme-mordet. Nyligen publicerades även en kort inspelning där en av de drivande bakom Cui Bono, Martin Emander, ”undersöker gaskammare i Auschwitz” och ifrågasätter att konstruktionen skulle fungera för ändamålet.

Martin Emander har koppling till extremhögern och har bland annat figurerat i sammanhang anordnade av såväl Sverigedemokraterna som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

– Det är oroväckande att en man som redan blivit dömd för HMF, och som fortsätter med samma retorik, fortfarande har en publik. Det visar tyvärr på hur mycket arbetet mot antisemitism behövs, säger Nina Tojzner om Ramis medverkan på Cui Bono. 

Expo har sökt Ahmed Rami som inte har återkommit.