Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

BASILS STÄNDIGA PLANER på hur han ska ställa saker till rätta slutar alltid i total katastrof. Basil skulle i detta fallet kunna översättas med Sverigedemokraterna och gästerna med väljarkåren. Förr eller senare går det åt helvete för Basil och gästerna synar hans hotell och inser att det är ett sätt att skinna dem på pengar.

En enig valberedning har nominerat Jimmie Åkesson till partiledare, partitrogne Mikael Jansson vill man förpassa till en annan del av partiet. På Sverigedemokraternas ungdomsförbunds debattforum rasar sedan ett par veckor en livlig debatt om Janssons nackdelar. Fördelarna som framförs är få och de tonas ned.

ATT JANSSON TOTALT vände om hela partiet genom att rensa ut de värsta grupperna inom partiet, eller åtminstone putta dem bakom fasaden så att de inte syntes ut åt väljarna, tonas nu ned. I en debattartikel som presenterades i senaste numret av SD-Kuriren så skriver en lång rad ledande Sverigedemokrater att de vill byta ut Mikael Jansson. De säger att det som var rätt 1995 inte är rätt i dag då partiet växt så oerhört mycket de senaste åren. Detta är ett sätt att inför partimedlemmarna få dem att tro att Sverigedemokraterna fördubblat sitt medlemsantal eller mer. Sanningen talar ett annat språk, partiet har mer eller mindre gått i stå sedan många år tillbaka gällande medlemsutvecklingen.

UTAN TVIVEL har Jansson haft problem med rågången mot de extrema åsikterna som partiet hävdar inte finns. De klassiska "barnsjukdomarna" som man hänvisar till som var vanliga när partiet var nybildat återfinns fortfarande. Grupper som förespråkar apartheidsystem och som är starkt homofoba får alltid stöd av Jansson. Att han sedan inte säger det offentligt är en sak, men som tur är har Expo alltid kunnat rapportera från insidan av partiet.

POPULISTERNA FRÅN SKÅNE är hjärnorna bakom kampen att få bort Mikael Jansson. Björn Söder, vice partiledare, har under många många år velat byta ut honom, men varit rädd för att stöta sig med honom och förlora en prestigekamp. Det är därför inte förvånande att Söder gick ut och hyllade Jimmie Åkesson, redan innan valberedningen hade lämnat sitt förslag officiellt. Söder är dessutom bolagsägare tillsammans med Jimmie Åkesson och man kan undra hur det ligger till med svågerpolitiken inom Sverigedemokraterna, de är själva minst sagt bra på att utmåla resten av partierna som profitörer.

PÅ DEBATTFORUMEN har det dock varit ganska tyst om kritik mot Jimmie Åkesson. Egentligen har bara ett argument framförts mot honom, hans ålder. Åkesson är född 1979 och kommer vara 27 år när det är dags för riksdagsval. Motelden på det argumentet hade Åkessons vapendragare redan slipat hårt på. Jämförelser med miljöpartiets Maria Wetterstrand och kristdemokraternas Alf Svensson har gjorts, båda haltar så mycket att en blind hade kunnat se det – men i partipropagandan verkar en del ha svalt det.

INTE FÖR ATT DET I VERKLIGHETEN spelar någon roll, men om vi för nöjes skull tittar närmare på Åkessonfalangens argument om Wetterstrand och Svensson så haltar jämförelsen. Maria Wetterstrand blev språkrör för ett redan etablerat parti i riksdagen, därför kan man inte använda Wetterstrands popularitet som slagträ i den interna debatten.

ALF SVENSSON som exempel fungerar inte heller om man tittar närmare på det. Svensson blev partiledare för Kristen demokratisk samling, som de då hette, när föregående partiledare avled. Alf var då 34 år, inte 26 som Åkesson kommer vara när han eventuellt tar över. Alf Svensson var inte heller någon startraket om man säger så. Han var partiledare för KDS i tolv år innan de såg riksdagen första gången, då genom teknisk valsamverkan med centern. I valet därefter åkte de ur då de splittrade den tekniska valsamverkan med centern. Det var alltså först 1991 som Kristdemokraterna tog sig in på egen hand i riksdagen. Skulle samma formel appliceras på Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson så skulle de äntra riksdagen först 2024. Därmed så faller teorin med att hänvisa till Alf Svenssons popularitet.

DEBATTÖRERNA SOM SKRIVIT under artikeln i SD Kuriren påpekar också att det är av yttersta vikt att partiet kommer in i riksdagen 2006. De skriver att "med tanke på att situationen redan nu är ytterst allvarlig och att problemen är av monstruös karaktär, föreligger det en överhängande risk för att en ytterligare försening med fyra år kommer att innebära att räddningen antingen anländer för sent eller inte alls".

Skåningarna säger det så bra själva, skulle Jimmie Åkesson ha Alf Svensson-effekten med sig så skulle "hjälpen" anlända först om 20 år.

MEN BORTSETT FRÅN ÅLDERN har som sagt ingen kritik framförts mot Åkesson. Inte ett ord om hur han totalt misslyckats med att se till att ungdomsförbundet kunnat växa. Att vara ordförande för ett ungdomsförbund med lite drygt 100 medlemmar är inte direkt något som imponerar. Inte ett ord har nämnts om hur SDU lämnade spelplanen fri för Nationaldemokraterna att suga upp mer eller mindre varenda yngling som ville engagera sig i ett nationellt parti. Istället slätar partiföreträdare som stödjer Åkesson över detta faktum med att han haft mycket att göra i moderpartiet, det pekar i så fall på att man har en organisation som inte är vatten värd.

Janssons häcklare är övertygade om att det redan är avklarat, att Åkesson har "massivt stöd" i organisationen och att Jansson misskött sitt uppdrag. Den som varit med ett tag vet att bunkerfraktionen har mer än ett kort uppstoppat i ärmen och att de inte tvekar att använda det inför riksårsmötet. Än så länge väntar vi på "den konstruktiva debatt" som skåningarna hävdar att de tagit initiativ till.

Åkesson for president! Då kanske vi slipper Sverigedemokraterna i Riksdagen för ett par årtionden om deras egna formler håller.

Till sist, inga ytterligare jämförelser ska göras med Fawlty Towers och Sverigedemokraterna. Det kan vara en av de bästa serierna som gjorts. Sverigedemokraterna är bara så tragiska att man inte kan hjälpa det, man måste skratta.