Åkesson: Vi gynnas av invandringsdebatten
Björn Söder berättade att Sverigedemokraternas medlemmar inte prioriterar jämställdhetsfrågan – och Jimmie Åkesson konstaterade att partiets drömscenario är att invandringen blir den stora valfrågan. SD firade 25 år på lördagen.
Uppdaterad: 2018-05-02, 11:33
Publicerad: 2013-02-09, 18:16
Lästid: 4 minuter
Du läser just nu gratis innehåll
Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.
MÄNNEN DOMINERAR I SD
- Män i riskdagen: 17 (Thoralf Alfsson, Erik Almqvist, Stellan Bojerud, Kent Ekeroth, Josef Fransson, Mikael Jansson, Richard Jomshof, Mattias Karlsson, David Lång, Per Ramhorn, Johnny Skalin, Sven-Olof Sällström, Björn Söder, Markus Wiechel, Tony Wiklander, Jonas Åkerlund, Jimmie Åkesson.)
- Kvinnor i riksdagen: 3 (Carina Herrstedt, Julia Kronlind, Margareta Larsson.)
20 procent av Sverigedemokraternas medlemmar är kvinnor konstaterade Björn Söder när han presenterade partiets senaste medlemsundersökning. Enligt Söders undersökning är den viktigaste frågan för partiets medlemmar invandringen. Den fråga som medlemmarna prioriterar minst är jämställdhetsfrågan.
Varken andelen kvinnor i partiet eller jämställdhetsfrågan var någonting som det lades fokus på när partiet firade 25 år på lördagen.
Istället så talade Björn Söder om vad partistyrelsen ser som de stora "utmaningarna" för partiet. Han poängterade att partiet måste få ut medlemmar i kommunpolitiken för att fylla de mandat de kan få vid nästa val. Sverigedemokraterna har i dagsläget 47 tomma stolar ute kommunerna och en kartläggning som Expo Idag gjorde i oktober visar att partiet har förlorat kontroll över 81 mandat eftersom flera SD-politiker uteslutits eller lämnat partiet. Den siffran är högre idag.
Söder menar dock att det inte är anmärkningsvärt att partiet har så många avhopp utan att det beror på att partiet har växt snabbt. Att medier rapporterar om det är för att få väljare att inte rösta på partiet, enligt honom. Björn Söder nämnde dock inte att Jimmie Åkesson inför valet 2010 lanserade kampanjen "inga fler tomma stolar" och lovade att alla partiets mandat skulle besättas.
Jimmie Åkesson fokuserade i sitt anförande på politiken och opinionen. Han var tydlig med att hans mål var att göra partiet till ett "absolut vågmästarparti" som tvingar andra partier att söka deras stöd. För Åkesson är det viktigt att partiets profilfrågor lyfts upp på dagordningen.
– Jag hoppas att invandrings- och kriminalpolitiken blir de viktigaste frågorna i valrörelsen. Det är det viktigaste som kan hända oss, sa Åkesson.
Åkesson sa även att han är nöjd över att invandringsfrågan kommit allt mer i fokus i den offentliga debatten.
– Vi kan bara se på och luta oss tillbaka när partierna kallar varandra för främlingsfientliga i invandringsdebatten. För det gynnar oss. Men vi ska vara aktiva, sa Åkesson.
Den största utmaningen enligt Jimmie Åkesson är att locka till sig den stora grupp väljare som "ogillar sverigedemokraterna" och inte kan tänka sig rösta på partiet. Partiledaren levererade dock inget svar på hur det skulle gå till. Björn Söder tog dock upp den punkten och sa att Sverigedemokraternas kommunikationsplan som lanserades förra året var A och O.
– Vi måste tänka på hur vi kommunicerar för att få dem att gilla oss, sa Söder.
Sverigedemokraterna kommer vid nästa val att fokusera på sina profilfrågor invandring och kriminalpolitik. Åkesson vill även att partiet ska satsa på att lyfta upp EU-frågor. Bland Sverigedemokraternas egna medlemmar är EU- och europafrågor dock den tredje minst prioriterade frågan.
Samtidigt som Sverigedemokraterna la upp sin strategi för kommande år protesterade omkring 150 personer mot partiet utanför riksdagen. Manifestationen hade anordnats av Rättvisepartiet Socialisterna.
– Vi försöker bilda ett nätverk för att stoppa Sverigedemokraternas rasism, vi vill bilda en masskamp mot rasismen. Anledningen till att vi lägger protesterna samtidigt som Sverigedemokraterna firar 25 år är att vi vill belysa att det inte är ett nytt parti utan en historia. Vi kan inte bara låta de ha en fest utan att påminna om deras mörka historia, säger Enzo Costa som är aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och Studenter mot rasism.