”Öppna grindarna, vrid på kranarna” och en bild på giftgas, ”Vi får väl börja skjuta muslimer i Sverige”, ”Zigenare. Uuuuut med skiten”.

Mellan åren 2019 och 2022 spred en 65-årig man hemmahörande i Södermanland mängder av grov rasism mot judar, muslimer och romer på plattformen Twitter/X.

I förhör medger 65-åringen att han skrivit inläggen. Samtidigt förnekar han brott och menar att han inte inte hetsat mot någon. Han tillägger att det inte "kan vara olagligt att skriva sanningen".

Mannen hade under perioden över 2 000 följare på Twitter/X.

Döms för 16 fall av hets

Nu döms han i Nyköpings tingsrätt för 16 fall av hets mot folkgrupp. Han döms till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst. En övervakare ska utses av frivården.

Det är inte första gången som mannen dragit till sig rättsväsendets uppmärksamhet. Även 2021 dömdes han för att ha hetsat på Twitter/X.

Den domen rörde två fall av hets mot folkgrupp mot judar. Ett av inläggen var en bild på gasen Zyklon B som han kommenterade med: ”öppna kranarna”. Det andra inlägget var ett fotografi från Auschwitz och texten: ”Igen vrid på kranarna”.

65-åringen har utöver hets mot folkgrupp-domarna även dömts för olaga hot och hot mot tjänsteman.