Den första mars i år beslutade Justitiekanslern, JK, att inleda en förundersökning rörande antisemitiska och förintelseförnekande publiceringar som lagts ut på en av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajter.

Ärendet rörde fem publicerade artiklar. Publiceringar som tidigare av såväl tingsrätt som hovrätt bedömts vara hets mot folkgrupp. Hovrätten meddelade i början av juni 2023 sin dom mot den dåvarande ansvarige utgivaren.

Nazisterna tog dock aldrig ned publiceringarna från sin sajt vilket föranledde den nya förundersökningen.

Kommentar: Nazistisk brottslighet blir laglig – igen

Nu visar det sig att ingen kan hållas ansvarig. Sedan hovrättsdomen i juni 2023 har sajten nämligen bytt ansvarig utgivare. I och med det träder den så kallade två veckors-regeln in.

Den innebär att ansvarig utgivare för en sajt som utreds för webbpubliceringar som gjorts för mer än ett år sedan har två veckor på sig, efter delgivning, att avpublicera innehållet. Sker det så erhåller den ansvariga utgivaren straffrihet och kan inte dömas för det misstänkta brottet.

Läs mer: Hur kom lagen till, hur ofta leder den till straffrihet och vad säger kritikerna

I och med att den nuvarande utgivaren valde att ta bort artiklarna från sajten för att undkomma en rättsprocess, så går inte publiceringarna, som legat ute sedan oktober 2021, längre att åtala för.

Den 4 april meddelade JK att förundersökningen läggs ned.