Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 9 maj 2023 som två medlemmar i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, en 43-årig man och en 30-årig kvinna, satte upp en banderoll för organisationen på ett broräcke ovanför väg E4 i närheten av Jönköping.

Patrullerande polis noterande händelsen och kunde strax därpå gripa de två som sprang från platsen. En jakt som fångades av polisens kroppsburna kamera. Vid visitering fann polisen bland annat buntband, identiska med dem som använts vid uppsättande av banderollen. Mannen medgav på plats att de satt upp en ”banderoll mot EU”.

Döms mot sitt nekande

I rätten försvarar de sig med att de bara passerat banderollen och försökt läsa vad det stod på den. Tingsrätten finner inte deras uppgifter som trovärdiga.

De båda dömds mot sitt nekande på tisdagen för brott mot ordningslagen i två fall av Jönköpings tingsrätt. De frias samtidigt från brott mot väglagen. Straffet blev 1000 kr vardera i böter.

Nazisterna mest aktiva avdelning

Mannen och kvinnan har varit aktiva i NMR de senaste åren. Båda är en del av organisationens så kallade Näste 7, som bland annat inkluderar Jönköping.

I Expos senaste årsrapport om den svenska rasideologiska miljön konstaterades att Jönköping avviker från den övriga trenden och uppvisar en hög aktivismnivå.

Mannen är även misstänkt för grovt brott mot knivlagen. Något datum för förhandling har ännu inte satts i det ärendet.