Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var den 4 september 2022, söndagen innan valet, i anslutning till att nazisterna som nu döms spred valpropaganda i centrala Örkelljunga, något Expo tidigare rapporterat om. Kommunen var en av fyra kommuner som Nordiska motståndsrörelsen, NMR, kandiderade i.

Efter att en man rivit flygbladet han fått av en av NMR-aktivisterna misshandlades han och hans 15-åriga son med upprepade knytnävsslag och pepparspray. Även en förbipasserande som försökte stoppa misshandeln sprayades med pepparspray av en av nazisterna.

Nu meddelar Hovrätten över Skåne och Blekinge att man fastställer tingsrättens dom mot NMR-medlemmarna utan förändring. De två som nu döms yrkade på att hovrätten skulle fria dem helt.

Lyssna på Studio Expo:

Marcus Hansson, 35, som har en ledarposition inom NMR döms för misshandel till två månaders fängelse.

En 20-årig NMR-aktivist döms också till fängelse i fem månader för tre fall av misshandel – den av pappan och 15-åringen samt den av mannen som försökte ingripa.

Under valrörelsen begick Marcus Hansson ytterligare en misshandel i Örkelljunga då han i september 2022 knuffade en 16-årig flicka till marken och misshandlade henne med sparkar och slag.

Även i det fallet dömdes Hansson till fängelse jämte en lokal NMR-aktivist som vid samma tillfälle misshandlade en 23-årig man.