Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De två aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen, NMR, Marcus Hansson och Sebastian Elofsson döms vid Helsingborgs tingsrätt för att den 10 september, natten innan valdagen, ha misshandlat två unga personer, en kvinna och en man.

Händelsen skedde i Örkelljunga där de två dömda kandiderade till kommunfullmäktige för nazistorganisationen. Båda uppger i förhör att de vid det aktuella tillfället var ute för att sätta upp NMR-propaganda och bevaka att plakat de redan satt upp inte skulle tas ned.

Marcus Hansson döms till fängelse i sex månader för att knuffat kvinnan, som är i tonåren, till marken och därefter fortsatt misshandla henne med sparkar och slag. Hansson ska dessutom betala ett skadestånd på 15 000 kronor till kvinnan.

Sebastian Elofsson döms till villkorlig dom och skadestånd på 15 000 skadestånd för två fall av misshandel mot mannen. Elofsson döms dels för att ha sparkat honom, dels för att senare med bil kört på honom, vilket ska ha lett till smärta och svullnader i ett ben.

Framträdande aktivister

Marcus Hansson och Sebastian Elofsson har båda ledande positioner inom NMR. Sebastian Elofsson är organisationens ansikte utåt vid externa förfrågningar och kallar sig presstalesperson. Han är även en återkommande talare, så väl vid organisationens demonstrationer som vid det interna arbetet.

Marcus Hansson var tidigare ansvarig utgivare för NMR:s sajter.

Båda är sedan tidigare dömda för våldsbrott. De dömdes för en händelse 2019 i Lund, då en grupp motdemonstranter och en frilansjournalist attackerades. 

Marcus Hansson dömdes samtidigt för brott mot knivlagen, en händelse som skedde vid ett tidigare tillfälle. Han är även tidigare dömd för bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, brott mot väglagen och för att ha vandaliserat ett romskt minnesmärke.

Även Sebastian Elofsson är sedan tidigare dömd för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Aktivisterna kandiderade för nazistorganisationen till Örkelljunga kommunfullmäktige, en av fyra kommuner som NMR ställde upp i. Som på andra orter där NMR kandiderade så slutade det inte med några framgångar. Organisationen fick totalt 26 röster i valet till Örkelljungas kommunfullmäktige.

Båda döms mot sitt nekande.