Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det fria Sveriges ordförande Dan Eriksson åtalas vid Södertörns tingsrätt för misshandel.

Han är misstänkt för att i anslutning till en privat fest den 26 mars i år ha misshandlat en då 13-åring som, tillsammans med några vänner i liknande ålder, befunnit sig utanför festlokalen. Händelsen skedde i Haninge kommun.

Dan Eriksson är misstänkt för att ha sparkat 13-åringen i huvudet när denne låg på marken samt för att ha slagit med knuten näve i bröstkorgen. Misshandeln ska enligt åtalet ha orsakat smärta, blånad och svullnad.

Förnekar brott

Flera vittnen, inklusive målsägande, pekar i fotokonfrontationer ut Dan Eriksson som den som ska ha utfört misshandeln. Det finns även uppgifter i förundersökningen om att rasistiska tillmälen ska ha förekommit.

Dan Eriksson förnekar i förhör att det förekommit våld, men medger att han tagit tag i en persons jacka och att det under en kort stund var en hätsk stämning. En utsaga som till stor del understöds av andra hörda festdeltagare, som menar att ungdomarna utanför lokalen uppträtt aggressivt och använt sig av nedsättande ord.

- Jag är naturligtvis oskyldig. I övrigt har jag inga kommentarer, svarar Dan Eriksson Expo. 

Dan Eriksson och den minderåriga har ingen relation sedan tidigare.

Mångårig aktivist

Dan Eriksson var under tidigt 2000-tal aktiv i Nationaldemokraterna och dess ungdomsförbund. Han gick senare in i nazistiska Svenskarnas parti samt i den europeiska stiftelsen Europa Terra Nostra, där han idag är ordförande.

Det fria Sverige, DFS, grundades 2017 av personer som, liksom Dan Eriksson, hade ett mångårigt engagemang i högerextrema och nazistiska organisationer bakom sig.

Föreningen beskriver sig som en ”intresseförening för svenskarna, den svenska kulturen och den svenska särarten”. Föreningen har som mål att skapa en social och kulturell gemenskap kring rasideologiska idéer.

Dan Eriksson har sedan starten varit föreningens ordförande.

Inget datum för huvudförhandling har satts.