Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det fria Sverige, DFS, är inte ett politiskt parti och kandiderar inte i val. DFS beskriver sig som en ”intresseförening för svenskarna, den svenska kulturen och den svenska särarten”. Föreningen har som mål att skapa en social och kulturell gemenskap kring rasideologiska idéer.

DFS grundades 2017 av personer med mångårigt engagemang i nazistorganisationer som Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti bakom sig. DFS huvudsakliga verksamhet är opinionsbildning genom poddar och skrifter, samt en strävan att etablera mötesplatser för ”svenskar”. Bland annat genom ”Svenskarnas hus”, den fastighet organisationen äger i Töreboda kommun.

Även om DFS inte kandiderar i valet så driver föreningen sedan i början av maj en valkampanj på temat ”Val varje dag” med slogans som ”Välj en svensk framtid”. Samtidigt visar Expos genomgång att flera personer med kopplingar till den utomparlamentariska föreningen antingen toppar eller står högt upp på valsedlarna för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.

Det råder en vänskaplig relation mellan DFS och AFS företrädare. Och även vid tidigare val har överlappningar mellan AFS- och DFS-aktiva förekommit. Flera har visat sig vara dubbelanslutna, till exempel vid kyrkovalet valet 2021.

Granskningen inkluderar de AFS-kandidater som Expo kunnat belägga med samröre till DFS under den innestående mandatperioden.

LÄS MER: Kandidater för SD och KD med koppling till DFS

Ser inga problem

Andreas Feymark var tidigare aktiv i Sverigedemokraterna. 2018 meddelade han via en av DFS kanaler att han lämnar SD för AFS. I årets val är han AFS förstanamn på listan till kommunfullmäktige i Varberg. Han är även partiets femte namn på riksdagslistan och kandiderar i region Halland.

Andreas Feymark säger till Expo att han inte ser sig som aktiv i DFS. Expos granskning visar att han åtminstone under 2021 var medlem i det DFS-chattforum som endast är för medlemmar. Men Andreas Feymark vill inte uppge om han är eller har varit medlem i föreningen.

– Det är en privat angelägenhet. Men jag har stöttat Det fria Sverige och jag stöttar dem fortfarande. Men jag har inte varit aktiv på det sättet, säger han.

Likheterna mellan DFS och AFS är enligt Andreas Feymark att de har ”svenskarnas intresse” som fokus. Men han menar även att det är stora skillnader.

– De är en utomparlamentarisk rörelse och vi är en parlamentarisk. Jag upplever inte att Det fria Sverige tar ställning i varje sakpolitisk fråga, utan det är upp till var och en där att tycka vad man vill.

Ser du generellt några problem med dubbelanslutning när det kommer till DFS och AFS?

– Nej det ser jag inget problem med, säger Andreas Feymark.

Andreas Feymark, Alternativ för Sverige, Allians för frihet
Andreas Feymark. Foto: Kenny Boufadene

Till regionen i Halland kandiderar även Sven-Erik Zettervall för AFS. Han står även på plats tre för partiet till Kungsbacka kommunfullmäktige. Under 2021 återfanns han i DFS medlemschatt.

När Expo når honom så avslutar han samtalet utan att ge någon kommentar.

LÄS MER: DFS uppmanar till etnisk rensning på judar

Ensamt valbar på KF-lista

I Västra Götaland, det län där ”Svenskarnas hus” ligger, har Expo identifierat två AFS-kandidater med DFS-koppling.

En av dem är Cleas Lindh som är partiets enda kandidat på listan till Gullspångs kommunfullmäktige. Han är även andra namn till regionen.

Cleas Lindh har de senaste åren varit aktiv i DFS-sammanhang och kandiderade i slutet av 2021 till en lokalstyrelse för föreningen.

När Expo når honom säger han att han inte vill ge någon kommentar.

– Jag har ingenting att säga till dig, säger Cleas Lindh och avslutar samtalet.

Den andra som kandiderar i Västra Götaland är Robin Lindgren, som står på plats nio till regionen och tvåa på listan till Mölndals kommunfullmäktige. Expo har sökt honom för en kommentar, men han har inte återkommit.

LÄS MER: DFS-podd uppmuntrar till våld mot kvinnor

Agerat revisor

Rolf Nilsson har tidigare varit politisk företrädare för Sverigedemokraterna i Vellinge kommunfullmäktige och som kyrkopolitiker i Höllvikens församling. Förra året kandiderade han för AFS i kyrkovalet. Expo har tidigare uppmärksammat att han bland annat synts i sammanhang kopplat till Nordiska motståndsrörelsens.

I årets val är han toppnamn för partiet till Vellinge kommunfullmäktige och namn fem på listan till Region Skåne.

Inom DFS har Rolf Nilsson haft en viktig roll och fungerat som revisor. Expo har sökt honom för en intervju, men han har inte återkommit.

AFS partiledare Gustav Kasselstrand. Partiet kandiderade i valet 2018 endast till riksdagen och fick 20 290 röster. I årets val ställer det även upp i flera kommuner och regioner. Foto: Adam Daver

Central roll lokalt

En annan som haft en lokalt framskjuten position i DFS är Christina Lövgren. Hon var så sent som förra året vice ordförande för föreningen i Skåne. Det är oklart om hon fortfarande har den rollen.

När Expo når Christina Lövgren undrar hon varför det skulle vara intressant att lyfta fram hennes koppling till DFS och säger att hon inte vill medverka i någon intervju.

– Jag är inte intresserad av att svara på frågor, säger Christina Lövgren.

I valet kandiderar hon för AFS till Region Skåne på plats 35.

Ytterligare en person som haft en central roll i DFS-Skåne är Peter Westin, som ingick i den lokala styrelse som tillsattes i slutet av 2020. Efter det har han varit en del av föreningens medlemschatt. Han har även tidigare setts i NMR-sammanhang, bland annat gick han i nazistorganisationens demonstration i Kungälv 2019.

I valet kandiderar han för AFS till såväl fullmäktige i Staffanstorp, där han står på plats två, och till region Skåne, plats 29. Expo har inte lyckats nå Peter Westin för en kommentar.

LÄS MER: Så mörkar Det fria Sverige sin extremism

Lyfts fram av AFS

På riksdagslistan återfinns Marie Axelsson Ahl, som har sin politiska bakgrund inom Sverigedemokraterna. Hon är en av de personer som AFS i sin valrörelse lyft fram i progandan. Under 2021 var Marie Axelsson Ahl med i DFS medlemschatt. Expo har inte lyckats nå henne för en kommentar.

Marie Axelsson Ahl är hemmahörande i Stockholmsregionen, precis som Jonas Serneholt. Han står också som kandidat på AFS riksdagslista och är dessutom toppnamnet på listan till Järfälla kommunfullmäktige.

Jonas Serneholt rönte medieuppmärksamhet redan 2017, vid tidpunkten aktiv i Miljöpartiet. Järfälla tidning kunde då avslöja att han i en grupp på Facebook kallat somalier för en cancersvulst. Han har under 2022 varit aktiv i DFS.

Jonas Serneholt skriver i ett mejl till Expo:

”Är inte det minsta intresserad av att svara på några som helst frågor från dig eller någon annan på Expo eftersom jag anser er vara en oseriös extremistblaska. Alltså slöseri med energi med att återigen försöka kontakta mig.”

AFS har inte svarat på Expos fråga om hur partiet ställer sig till att deras företrädare är dubbelanslutna eller har koppling till DFS.