Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det högerextrema Nätverket verkade från början i det dolda men tog 2020 eller 2021 delvis klivet ut i offentligheten genom att starta upp olika frontorganisationer. Genom att knyta till sig personer i andra organisationer försöker de öka sitt inflytande. 

Under de senaste åren har Nätverket knutit till sig flera plattformar inom den högerextrema mediesfären, delar av partiet Alternativ för Sverige och den corona-konspiratoriska miljön.

Expo kunde redan 2013 avslöja hur uppbyggnaden av den verksamhet som i dag är Nätverket startade. 2018 skrev ETC att Nätverket aktivt arbetade för att infiltrera Sverigedemokraterna.

Nätverket är tätt sammanflätat med Alternativ för Sveriges stockholmsavdelning där Lennart Matikainen har en ledande roll och toppar partiets lista över kandidater till kommunfullmäktige.

Samlar högerextrem elit till möten

Nätverket är en kontroversiell gruppering inom svensk extremhöger. Dels på grund av gruppens metoder. Men dess inre liv och ledande företrädare – Tor Änglasjö – kritiseras också. Kritiker inom extremhögern beskyller ofta gruppen för att vara ”sektliknande”. 

Tor Paulsson, numera Tor Änglasjö (eller under pseudonymen Tobbe Larsson) är framträdande i Nätverket. Han startade sin politiska bana som partiorganisatör i Sverigedemokraterna för att bryta sig ur och bli ledande inom det numer nedlagda Nationaldemokraterna.

Nätverket har flyttat fram sina positioner i den högerextrema miljön genom att flera gånger per år samla en slags högerextrem elit till den så kallade ”Svenska Bok- och Mediemässan”. På mässan deltar förnekare av Förintelsen, veteraner inom den rasideologiska miljön och personer ur den konspirationitiska rörelsen. 

Deltar i aktiviteter och grundar parti kopplat till Nätverket

Eva Lundemo, som i dag kandiderar för Moderaterna stod på Alternativ för Sveriges riksdagslista 2018. Expos research visar att hon aktivt deltagit i Alternativ för Sveriges aktiviteter mellan 2018 och 2019 och att hon, trots sin kandidatur för Moderaterna, fortsatt sprider innehåll från Nätverket och den högerextrema miljön.

2019 deltar hon i AFS valkickoff i Köpenhamn inför Europaparlamentsvalet tillsammans med Nätverket-kopplade AFS-toppen Lennart Matikainen. 

Senare samma år är hon, enligt ett dokument insänt till Skatteverket i december, med och bildar partiet ”Demokratisk Samling”. Partiet delar adress med en tidigare veteran i sverigedemokratiska sammanhang som i dag tillhör Nätverket.

I juli 2022 delar hon en video från den högextrema uthängningssajten Exakt24, som står AFS och Nätverket nära och vars medarbetare nyligen åtalades för grovt förtal.

Delar konspirationsteorier om global elit

Senare samma månad delar hon även en reklambild för Nätverkets bokmässa innehållandes ett citat från den pro-ryska konspirationsteoretikern Rikard Högberg. I bildtexten citeras Högberg som gör gällande att jordens rikaste genom en komplott försöker eliminera stora delar av jordens befolkning genom att minska barnafödandet. En konspirationsteori som tidigare spridits av den amerikanska konspirationisten Alex Jones.

I ett klipp på en av Nätverkets mediesajter med rubriken ”Vad händer egentligen i Ukraina” presenteras Rikard Högberg som ”expert”. I videon säger han att det under stålverket Azovstal fanns kidnappade barn som ukrainare skrämde för att systematiskt kunna skörda ett mänskligt hormon som sedan säljs till Hollywood-kändisar som törstar efter evig ungdom. Rensning av den och andra underjordiska centraler i landet som barn kidnappats till och plågas i anges som en orsak till Rysslands invasion av Ukraina. Högberg tillägger också att artisten Avicii dödades för att han kommit detta på spåren, något programledaren håller med om.

Programledaren är en av få vänner Eva Lundemo har på ett av sina två Facebook-konton.

Under 2021 är hon medlem i en sluten chattgrupp, knuten till Nätverket, där  grupperingens ledande företrädare är medlemmar. I januari 2022 medverkar hon i en den högerextrema youtube-kanalen Perspektiv-TV. 

På Eva Lundemos Facebook-väggar finns gott om delningar av innehåll från extremhögern. Ofta handlar delningarna om att det skulle vara för många invandrare i Sverige eller att landet är på väg mot en kollaps, bland annat från SD:s propagandakanal Riks.

Delningar med Moderaternas budskap lyser dock med sin frånvaro.

”Bakar till olika föreningar”

Eva Lundemo går inte att nå när Expo söker henne via telefon. Men i sms förklarar hon att hon inte längre har för avsikt att kandidera för Moderaterna – och förnekar sitt engagemang i Nätverket.

”Jag har inte något engagemang i något annat än att jag bakar till olika föreningar”, skriver hon.

”Kanske en gång i halvåret, inte mer – jag orkar inte baka mer för jag jobbar så mycket”, fortsätter hon.

När Expo kontrollerar Lundemos uppgifter om att hon avsagt sig sin kandidatur med Moderaterna svarar partiets regionala presstjänst att hon efter Expos fråga nu ska tas bort från valsedeln.

”Man kan inte kandidera för Moderaterna 2022 om man kandiderade för AFS 2018. Vi har nu i gång interna processer för att ta bort den personen som kandidat”, skriver Noah Kaplan, pressekreterare på Moderaterna i ett mejl.

Länsstyrelsen, som hanterar kandidaturerna, uppger under fredagen att de inte har några uppgifter om att Eva Lundemo har dragit tillbaka sin kandidatur.