Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det så kallade Nätverket kring den tidigare nationaldemokraten Tor Paulson anordnar för andra gången i år ”Svenska bok- och mediemässan”. Konferensen har blivit en viktig knutpunkt för svensk extremhöger och det gytter av högerextrema alternativmedier som växt fram på senare år.

Nätverket som arrangerar mässan säger sig sikta på närmare 2 000 besökare och uppger inför helgen att deras biljetter har sålt slut. Platsen för mässan, som arrangeras i Stockholmsområdet, hemlighålls och kommuniceras bara till de som köpt biljett.

Extremismen på mässan

  • 96 talare är presenterade inför helgens mässa.
  • 80 procent av dessa kommer ur den högerextrema eller konspirationistiska miljön.
  • 23 procent av talarna är kopplade till det högerextrema partiet Alternativ för Sverige.
  • 14 procent av mässans talare har förnekat förintelsen och/eller uttalat stöd för nazism.
  • 10 procent har varit aktiva i vit makt-föreningen Det fria Sverige.

Av de nästan 100 talare som presenterats inför helgen visar Expos genomgång att närmare 80 procent kommer från extremhögern och den konspirationistiska miljön. Det inkluderar individer som förnekat Förintelsen och uttryckt stöd för Hitler och Nazityskland, och ett antal personer kopplade till högerextrema föreningen Det fria Sverige (DFS) och partiet Alternativ för Sverige (AFS) – inklusive partiledaren Gustav Kasselstrand. Riksdagsledamoten och den politiske vilden Roger Richthoff kommer också tala. Som ”huvudsponsor” för konferensen står högerextrema och konspirationistiska sajten SwebbTV, som blockerats av Youtube på grund av sitt innehåll.

Vill utrota muslimer och önskar fler judar dött under Förintelsen

Bland de mest extrema talarna på konferensen är Arne Weinz, som tillsammans med Katerina Janouch (också en av talarna), tillhör Nätverkets nyckelpersoner. Weinz förespråkar folkmord för att utrota muslimer genom ”deportationer, koncentrationsläger och massmord”. Nyligen beklagade han i sociala medier att "tillräckligt många" judar överlevde Förintelsen för att "förvandla Europa till vad det är idag". Weinz beskyller också ”judarna” för att ligga bakom kriget i Ukraina.

Bland andra antisemitiska talare finns professorn Karl-Olov Arnstberg och Fabian Fjälling, tidigare en av de drivande bakom trollfabriken Granskning Sverige. Fjälling har bland annat sagt att han "blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen" och skrivit att Hitler var "uttalat icke-våld".

AFS-politiker, DFS-aktivister och coronaförnekare

Andra talare inkluderar den före detta sverigedemokraten Erik Almqvist som i dag driver uthängningssajten Exakt24, och hans medarbetare Christian Peterson som också är politiker för AFS.

Sammanlagt kommer åtminstone 22 personer, drygt 20 procent, som är eller har varit aktiva i AFS att tala på konferensen.

Nio personer som är eller varit aktiva i vit makt-föreningen DFS ska också tala.

Den konspirationistiska miljön representeras genom 25 av de knappt 100 talarna. Bland dessa finns bland andra Max Winter, en av arrangörerna bakom Frihetsrörelsen, som spred konspirationsteorier om covid-19 och vacciner under pandemiåren. I anslutning till lördagens konferens anordnar han även en så kallad ”Frihetsmarsch”, som kring 150 personer anmält sig till i skrivande stund. Även Mikael Cromsjö, grundaren till konspirationsforumet vaken.se, ska tala på konferensen.

Den kringresande dansk-svenska antimuslimska extremisten Rasmus Paludan, som i ett tal 2018 har uppgett att ”det slutgiltiga målet” är att ”inte en enda muslim ska finnas kvar på jorden”, har också presenterats som talare på konferensen i Nätverkets mediakanaler – dock utan att läggas till den officiella talarlistan och utan att bekräftas av Paludan själv. Det återstår att se om han faktiskt framträder under konferensen.

Stora namn bokades men hoppade av

Tidigare har Expressen uppmärksammat att mångmiljonären Jan-Emanuel Johansson planerade att tala på Svenska bok- och mediemässan, men hoppade av efter att han fått frågor om det av tidningen.

Även Islands före detta statsminister Sigmundur Daví∂ Gunnlaugsson skulle medverkat på konferensen men ställde in sitt framträdande efter att det avslöjats av Expo i samarbete med den isländska tidningen Stundin.

Traditionen av högerextrema konferenser

Den svenska extremhögern har en lång historia av att anordna konferenser för likasinnade, både från Sverige och utlandet. Tidigare samlade den nyfascistiska konferensen Identitär idé, anordnad av kretsen kring bokförlaget Arktos, hundratals deltagare flera år i rad. En annan viktig konferens för extremhögern har varit Scandza Forum, som ibland anordnats i Sverige och andra gånger i grannländerna.

Den första så kallade ”alternativa bokmässan” anordnades 2020 av Ingrid Carlqvist och Katerina Janouch som ett svar på att den stora Bok- och biblioteksmässan i Göteborg efter flera års kontroverser beslöt sig för att porta vissa högerextrema aktörer. Året därpå, 2021, anordnades ytterligare en konferens, denna gång i regi av Nätverket, som Janouch nu ingick i. Även den presenterades som en ”alternativ bokmässa”. En tredje konferens anordnades av Nätverket i mars i år, och helgens blir den fjärde i ordningen.