Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Read this article in English

Sigmundur Daví∂ Gunnlaugsson, är ordförande för Centerpartiet på Island och före detta statsminister som avslöjades i Panamadokumenten med att ha gömt pengar i skatteparadis. Avslöjandet ledde till stora demonstrationer på Island. Statsministern tvingades avgå 2016, nyval utlystes och islänningarnas förtroende för de folkvalda politikerna kördes i botten. Gunnlaugsson har i efterhand sagt att avslöjandet av hans namn i dokumenten var en konspiration av George Soros och internationella medier.

Gemensam sak med högerextrem elit

I inlägg på sociala medier skriver arrangören för mässan att den före detta statsministern ska hålla tal. I och med hans deltagande skulle han göra gemensam sak med några av Sveriges mest profilerade högerextremister och konspirationister.

En majoritet av talarna på mässan kommer direkt från extremhögern, visar Expos research.

Bakom evenemanget ”Svenska bok- och mediemässan” står den högerextrema grupperingen Nätverket. På mässans deltagarlista finns förintelseförnekaren Jüri Lina samt högerextremisterna Arne Weinz och Theodor Stiebel. Weinz har vid upprepade tillfällen hetsat mot såväl muslimer som judar på sina sociala medier. Theodor Stiebel, som under namnet Alexander Johansson är programledare på mässan, demonstrerade 2016 med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Dessutom medverkar en rad högerextrema influerare och profiler från svenska högerextrema medier, företrädare för Alternativ för Sverige och frontfigurer ur den svenska konspirationistmiljön som spridit konspirationsteorier om covid-19-pandemin.

Försök att normalisera med välkända namn

Mässan har sedan den startades försökt tvätta bort den högerextrema profilen som deltagarlistan kommer med. Genom att bjuda in välkända namn som står utanför extremhögern vill man slippa det högerextrema epitetet. 

Tidigare under sommaren annonserades entreprenören Jan-Emanuel Johansson som ett av mässans affischnamn. När det gick upp för Johansson vilket sammanhang han tackat ja till att delta i valde han att hoppa av.

– När jag nu kollar närmare ser jag att både arrangör och många medverkande är högerextrema. Det är inga jag vill förknippas med, säger Jan Emanuel Johansson till Expressen.

Andra kända personer som valt att delta tidigare år är skådespelaren Ulf Brunnberg och artisten Dogge Doggelito.

Hoppar av efter nyhetsrapportering

När Stundin sökt Sigmundur Daví∂ Gunnlaugsson för en kommentar svarar han inte på deras frågor eller intervjuförfrågningar, varken via mejl eller telefon.

Men i en kommentar till Dagens Nyheter skriver den före detta statsministern att han hoppar av sin medverkan.

”Jag blev ombedd att delta på den svenska bokmässan för att ge inblick i Islands erfarenhet av att hantera finanskriserna i ljuset av den aktuella ekonomiska utvecklingen. Jag var dock tvungen att avbryta mitt deltagande på grund av parlamentariska ärenden på Island”, skriver han i ett mejl till DN.

Isländska parlamentet har just nu sommaruppehåll och startar sin verksamhet igen tre veckor efter att Svenska bok- och mediamässan ägt rum.