Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det är i helgen som ytterligare en upplaga av den högerextrema Svenska bok- och mediemässan ska hållas i Stockholm. Bakom mässan står föreningar kopplade till Nätverket. Nätverket är en löst sammansatt grupp av personer som samlats runt den tidigare nationaldemokraten och våldsbrottsdömde Tor Änglasjö, tidigare Paulsson. Nätverket bedriver sitt opinions- och påverkansarbete genom en rad olika föreningar och sammankomster. Bland annat hanteras alla donationer och biljettinbetalningar till mässan av marketingföretaget M4F, vars VD är Tor Änglasjös son som själv demonstrerat med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det är också han som registrerat mässans hemsida. Mässan har blivit en samlingsplats för en rad högerextrema aktörer och alternativmedier som Nya tider och Exakt24. I helgens upplaga medverkar bland andra politiker från Alternativ för Sverige, bland dem den tidigare riksdagsledamoten för SD, Jeff Ahl, som i förra valrörelsen pratade om att ”expropriera moskéerna”. Även Ingrid Carlqvist, som upprepade gånger gett uttryck för antisemitiska och antimuslimska konspirationsteorier, kommer att medverka tillsammans med den nazistiska gatukonstnären Dan Park och frontfigurer i Sveriges antivaccinationsrörelse.

Känd skådespelare medverkar

Men mässan lockar inte bara till sig kända namn från den högerextrema och konspirationsteoretiska miljön. Bokmässan har också lyckats locka till sig mer allmänt kända personer som miljonären Karl Hedin och artisten Dogge Doggelito.

Expo har tidigare berättat att Bränsleupprorets ordförande tackat ja till att medverka i helgens upplaga och nu har även skådespelaren Ulf Brunnbergs medverkan meddelats.

Läs också: Nätverket breddar extremhögern

Till Expo säger Brunnberg att han kontaktades av sin gamla bekant Ulf Bejerstrand, representant för det konspirationistiska partiet Knapptryckarna. Brunnberg säger att han inte gjort någon bakgrundskontroll om vad det är för mässa.

- Mitt fokus är regeringens brist på kunskap om marknadsekonomi. Det är en mångfaldig opinion i Sverige i dag. Därför har jag inte reflekterat så mycket över vilka som är bakom mässan. Det var samma sak när jag var med i Riks. Jag fick klart för mig efteråt att det var Sverigedemokraternas tv-kanal. Men jag har inget emot Sverigedemokraterna, jag sympatiserar med en del saker hos dem, andra håller jag inte med om.

Jag tror inte ens Sverigedemokraterna vill ha med det här att göra?

- Det har inte jag reflekterat över. Är det som du säger så är det klandervärt, säger Brunnberg.

Brunnberg säger att han regelbundet tackar nej till aktiviteter som han tycker är olämpliga.  

- En eller två gånger i veckan får jag förfrågningar om att vara med i olika samkväm och tillställningar där jag förstår att folk är kontroversiella och förbannade. Jag avböjer då.

Men inte nu, var går gränsen?

- Sunt förnuft. Men jag har inte tänkt mig för i så fall. Fast det gör mig ingenting med tanke på att jag ska dit och sitta i panel och blir det någon som yttrar sig åt fel håll kommer jag att säga ifrån och fråga vad fan de håller på med.

”Jag är inte PK”

Ulf Brunnberg säger vidare att ”mångkultur är jobbigt ibland”.

- Det är mångkultur i Sverige i allra högsta grad. De flesta är väldigt PK, det är inte jag. Jag säger vad jag tycker. Det är PK-teorin som styr och ställer och inom kulturbranschen är det sinnessjukt. Där är det bara PK.

Vad innebär PK?

- Det inbär att man är en fegis som inte vågar ta hårdare ord i käften än vad lammen bräker om.

Ulf Brunnberg är främst känd som skådespelare men har också varit politiskt engagerad i lokalpartiet Lidingöpartiet och Skattebetalarnas förening.