Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Bränsleupproret startade som en facebookgrupp 2019 och har under de senaste åren vuxit till en lobbyorganisation med drygt en halv miljon följare. Rörelsens huvudfråga är energipolitiken, bränslepriserna i synnerhet, och i egenskap av ordförande har Peder Blohm Bokenhielm bjudits in för att diskutera frågan med flera partiledare bland dem Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).

Facebookgruppen har i skrivande stund 586 000 följare. Gruppen beskriver sig som partipolitiskt obunden och startade för att bedriva opinion för att sänka bensinskatterna. Ordföranden beskriver en framgångssaga för gruppen som han själv inte kunde drömma om.

- Vi startade precis inför före EU-valet, vi kom upp till cirka 100 000 personer av egen kraft. Då uppmärksammades vi av dagstidningar vilket ledde till att flera av oppositionspartierna skickade ut betalda annonser riktade mot våra målgrupper och gav sitt stöd till bensinupproret. Det var bara ett spel inför EU-valet, men det fick oss att växa med 400 000 personer på en och en halv veckas tid.

På möten med partiledare

Sedan dess har Bränsleupproret bildat en förening och suttit i möten med svenska topp-politiker som Ulf Kristersson, Ebba Busch och Jimmie Åkesson. De har anordnat manifestationer och fått utrymme med debattartiklar i Sveriges största tidningar.

- Vi är en lobbyorganisation nu, vi omstrukturerar och professionaliseras. Vi har kontakter i varje riksdagsparti. I varje organisation som det här rör har vi byggt upp ett gediget kontaktnätverk. Det här året ställs allt på sin spets eftersom det är valår och vi har den värdefullaste valutan som finns i dag och det är över en halv miljon människor som lyssnar, säger Blohm Bokenhielm med stolthet.

Deltog på välgörenhetsgala för etniska svenskar

Men det är inte bara i de politiska finsalongerna som Blohm Bokenhielm rört sig den senaste tiden. I juni medverkade han på en gala anordnad av Nätverkets frontorganisation Blågula korset, en välgörenhetsorganisation för etniska svenskar. I paneldebatten stod han tillsammans med Katerina Janouch som hävdade att människor från ”Afrika och Mellanöstern” bedriver ”en systematisk förföljning av svenska folket” som en del av en ”utmattningstaktik” i ett ”lågintensivt krig mot svenskarna”.

Peder Blohm Bokenhielm kommenterade inte Janouchs utspel i panelen. Han pratade mer allmänt om att våldet blivit grövre i samhället och gav beröm till de andra närvarande.

”Vi har en grupp med människor som vågar stå upp för saker så som alla som är här. Jag tycker det är storartat”, förklarade Blohm Bokenhielm från panelen.  

Till Expo säger han att det var det första panelsamtalet han varit med på av den typen.

- De bad mig att vara med. Jag var med i en liten diskussionspanel som fördes. Det var första gången jag var med på någonting sånt. Man vill sondera terrängen, se vilka man pratar med och om de är som media målat upp dem. Jag var noga med att poängtera att mina åsikter skiljer sig milsvida från de flesta här.

Ska delta på högerextrem bokmässa

Peder Blohm Bokenhielm tycks dock fortsatt närma sig kretsen kring det högerextrema Nätverket. I mars kommer han att medverka på Nätverkets bokmässa och diskutera energifrågor. Bokmässan har de senaste åren samlat högerextrema medier och profiler och antisemitiska och högerexterma konspirationsteorier torgförs.

- Jag har varit tveksam till att vara delaktig och tackat nej till bokmässan tidigare. Men jag känner att vi måste åsidosätta allt som har med personliga värderingar att göra för att nå ett högre mål. Det handlar om energipolitiken för mig. För debattens skull och för att kunna gå vidare så måste vi kunna diskutera.

Bränsleupprorets ordförande säger till Expo att han inte anser att hans medverkan bidrar till att legitimera högerextrema aktörer. Han säger också att han inte har något samarbete med arrangörerna bakom bokmässan.

- Jag anser inte att min medverkan legitimerar rasismen. Min närvaro gör varken till eller ifrån. Rasismen är någonting som tyvärr finns i allra högsta grad i samhället i dag. För mig har alla lika värde. Det spelar ingen roll vart du kommer ifrån eller var du fötts.

I augusti 2020 meddelade Peder Blohm Bokenhielm att han skulle kandidera till kommande riksdagsval, antingen som vilde, genom att själv starta ett parti eller genom att ansluta sig till ett parti med liknande uppfattningar. I dag säger han till Expo att han i sin roll som ordförande inte ska diskutera politik annat än det som rör Bränsleupprorets frågor.

- Jag önskar jag kunde säga att jag står där eller där politiskt, men i och med att jag fått förtroendet av över en halv miljon människor att föra fram deras åsikt känner jag inte att jag har rätt att föra fram en egen politisk inställning.

Hamnade i styrelse mot sin vilja

Trots det presenterades han nyligen som styrelseledamot i det nya partiet Rikslagen, eller Svenska Rikslagen som det också kallas. Där står han med i styrelsen tillsammans med personer kopplade till Nätverket och deras organisationer Blågula korset och Education4Future, så väl som representanter från den konspirationsteoretiska rörelsen kring coronaprotesterna.

Men uppgifterna om styrelseplatsen i partiet kommer som en överraskning för Peder Blohm Bokenhielm som säger att han aldrig varit en del av partiet. Han menar att han varit i kontakt med företrädare från flera småpartier under 2022 och att han lämnat över ett energipolitiskt åtgärdsprogram som svar på vad Bränsleupproret vill.  

- När Rikslagen började växa tog de kontakt, som alla andra som vill åt våra följare. Vi har fört en diskussion där jag fick frågan om jag kunde tänka mig att sitta med i styrelsen och då sa jag att i det läget jag skulle gå med så kan det vara tal om det.

Men enligt Peder Blohm Bokenhielm hade de inte kommit längre än så i diskussionen.

– Det är inte okej att lägga ut mig på det sättet, jag har ringt dem nu och sagt till dem att plocka ned mig från styrelsen fort som fan, för vi har inte kommit överens om någonting ännu. Jag är inte med i det partiet och det kan jag säga offentligt, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Det skulle inte vara första gången som Nätverkets organisationer skriver upp personer på förtroendeuppdrag utan den berörda personens vetskap. När Expo granskade scoutledaren Theodor Stiebels kopplingar till Nätverket menade han att han inte kände till de styrelseuppdragen han tilldelats i Blågula korsets anmälan till Skatteverket.

Efter att Expo kontaktat Peder Blohm Bokenhielms har hans namn plockats bort från Rikslagens lista över styrelsemedlemmar.

Ordföranden i Rikslagen Martin Zetterstedt säger till Expo att det var fel att skriva in Peder Blohm Bokenhielm på listan över partiets styrelse.

- Vi missförstod varandra, jag trodde han tackade ja till att vara med. Men det gick alldeles för fort. Vi hade en lista som vi inte riktigt hade gått igenom som publicerades och så blev det fel här, säger han.