Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i oktober förra året som den 67-årige mannen delade vidare ett inlägg på Facebook från Katerina Janouch. Enligt åklagaren är inlägget antimuslimskt. Mannen åtalas nu för hets mot folkgrupp vid Falu tingsrätt.

Mannen erkänner i polisförhör brott. Han berättar samtidigt att han kontinuerligt tittar på Katerina Janouchs och Lennart Matikainens sändningar på den högerextrema och konspirationsteoretiska nyhetssajten SwebbTV, samt att han även följer dem på Facebook, där han delar vidare i stort sett alla deras inlägg, eftersom ”dom delar mycket sanningar”.  

På frågan varför han delat det åtalade innehållet från Janouchs så svarar mannen i förhör att ”man kan uppfatta det som att muslimerna tar över Europa och det är ju sant”. Han tillägger att han kommer att fortsätta dela ”sanningar”.

Bakom anmälan mot mannen står den ideella föreningen Näthatsgranskaren. Föreningen har även anmält Katerina Janouch för den ursprungliga Facebook-posten, plus ytterligare personer som delat det antimuslimska innehållet vidare, inklusive Lennart Matikainen.

Totalt har elva personer anmälats i detta. Ärendena hamnar hos den åklagarkammare där de är skrivna.

Utredningen mot de båda högerextrema profilerna lades först ned, men har nu återupptagits efter överprövning av åklagarmyndigheten. De bådas anmälda inlägg ligger i skrivande stund fortfarande kvar på Facebook.

Katerina Janouch fälldes 2022 för grovt förtal efter att spridit falska uppgifter om att en lärare tvingat sina elever att ”erkänna sig till islam”. Även Lennart Matikainen har dömts för grovt förtal – en dom han har överklagat.

Lennart Matikainen är, utöver programledare för SwebbTV, politiker där han sedan 2021 företräder Alternativ för Sverige, AFS, i kyrkomötet. Både han och Janouch har återkommande delat och varit en del av verksamhet kopplad till det högerextrema så kallade Nätverket.

Något datum för huvudförhandling mot den 67-årige mannen är ännu inte satt.