AFS-politiker döms för grovt förtal | Expo.se

AFS-politiker döms för grovt förtal

Publicerad 2023-11-06 14:46

Lennart Matikainen talar på AFS-möte i Stockholm första maj tidigare i år.

Lennart Matikainen talar på AFS-möte i Stockholm första maj tidigare i år.

Alternativ för Sveriges kyrkopolitiker Lennart Matikainen döms för grovt förtal. Han döms tillsammans med ytterligare en person för uppgifter som spridits via hans Youtube-kanal.

Stockholm tingsrätt dömde på måndagen Lennart Matikainen för grovt förtal till villkorlig dom, dagsböter och skadestånd. Han döms för att på sin Youtube-kanal 2021, tillsammans med en 49-årig kvinna, spridit förtalsuppgifter om en person.

Kvinnan, som sedan tidigare är dömd för flera fall av förtal mot personen, döms nu igen. Hon döms den här gången för tre fall av grovt förtal. Straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst. Hon ska även betala skadestånd till den förtalade.

Hon är utöver förtalsdomarna sedan tidigare även dömd för bland annat hets mot folkgrupp.

De båda dömda förnekar förtalsbrotten.

AFS-politiker och medieprofil

Lennart Matikainen var ett av toppnamnen i senaste valet för Alternativ för Sverige, AFS. Han kandiderade till Stockholms kommunfullmäktige och riksdagen. Partiet fick inget mandat, men Lennart Matikainen företräder sedan kyrkovalet 2021 AFS i kyrkomötet.

Läs mer: Här är AFS-kandidaterna i kyrkovalet

Matikainen är dessutom programledare för den högerextrema och konspirationsteoretiska kanalen Swebbtv. Han är även en återkommande deltagare på evengemang kopplat till det så kallade Nätverket


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons