Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den högerextrema och konspirationsteoretiska webbtv-kanalen SwebbTV har bjudit in sina följare till en konferens med ”kända och uppskattade talare” på den anrika restaurangen och konferenslokalen Solliden på Skansen. I inbjudan utlovas förutom talare även en avslutande festmiddag med prisutdelning och allsång. Konferensen ska äga rum sista helgen i mars och biljetterna är enligt arrangören själv slutsålda.

Högerextremism och desinformation

SwebbTV stängdes i december 2020 av helt från Youtube, då deras huvudsakliga och största plattform. Bakgrunden till avstängningen var att sajten bland annat spridit desinformation om coronaviruset.

SwebbTV, som sedan avstängningen från Youtube publicerar sig på egen sajt, står för en liknande nationalistisk linje som flera av de svenska vit makt-grupperna och har bland annat förordat att etniska grupper ska separeras och leva åtskilda. Sajtens profiler har koppling till både Alternativ för Sverige och det högerextrema Nätverket. SwebbTV var 2022 också huvudsponsor till Nätverkets bok- och mediemässa som samlar en rad profiler ur den svenska extremhögern.

Solliden drivs, tillsammans med en rad andra av Skansens restauranger, av det externa bolaget Burgsvik Group som förutom Skansens restauranger driver andra historiska restauranger i Sverige som restaurangerna på nationalscenen Dramaten i Stockholm och Rådhuskällaren i Malmö. På Burgsvik Groups hemsida har de skrivit att för dem är ”det självklart att arbeta aktivt med mångfald- och jämställdhetsfrågor på alla nivåer”.

Ställer in efter Expos frågor

När Expo når Burgsvik Group bekräftar de bokningen men säger att de inte kände till aktören och att bokningen brustit i rutinerna.

– Jag har sagt nej till många tidigare just för värdegrundsfrågan, säger en högt uppsatt företrädare för Skansens Restauranger och Burgsvik Group som vill vara anonym av arbetsmiljöskäl.

Vanligtvis brukar Skansen Restauranger, del av Burgsvik Group, samarbeta med Skansen när de får bokningsförfrågningar från potentiellt kontroversiella aktörer. Det har inte gjorts i det här fallet och företrädaren som Expo varit i kontakt med ser inte heller någon anledning att göra det nu efter att de fått vetskap om aktören, sedan Expo ställt frågor.

– När det är en gråzon, då pratar vi med Skansen, men det här är tydligt att vi inte ska ta emot. Så det är ingen fråga, säger företrädaren.

Skansens restauranger har meddelat att de nu har avbokat konferensen och ska se över rutinerna för framtida bokningar.

– Vi har en svenskhistorisk miljö som är väldigt vacker i rätt sammanhang, men som kan bli inte vacker i andra sammanhang, så vi är noga med det.

Ämnen i artikeln