Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Uppsala tingsrätt dömde på torsdagen Katerina Janouch för grovt förtal till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i mars 2020 som Katerina Janouch via sina sociala medier och blogg spred uppgifter om att lärare under en religionslektion ska ha tvingat sina elever att bekänna sig till islam. Trots att kommunen gick ut med en dementi upprepade Janouch sina anklagelser i ett nytt inlägg.

Såväl läraren som skolan angavs i Janouch publiceringar, något hon menar var nödvändigt för att läsarna skulle tro på uppgifterna.

Den utsatta läraren har vittnat om de hot och den utsatthet och rädsla som drevet förde med sig.

Hat och hot

Tingsrätten fastslår i domen att ”Katerina Janouch publicering föranledde en storm med hat- och hotfulla meddelanden på sociala medier”.

Rätten menar att det inte var försvarligt att namnge personer på det sätt som skedde och det därmed för förtalsdomen inte spelar någon roll om uppgifterna var sanna eller om det fanns skälig grund för dem.

Samtidigt påpekas det i domen att tingsrätten ”önskar ändock lägga till att det framgår av den av åklagaren åberopade bevisningen att uppgifterna inte var sanna”.

Drevet mot läraren och skolan, som även fick internationell spridning, ledde till att vakter kallades in. Skolan ska även ha fått påhälsning av maskerade personer. Och såväl personal som elever har mått dåligt.

Högerextrema kopplingar

Katerina Janouch har de senaste åren medverkat i en rad sammanhang tillsammans med högerextremister.

Hon är aktiv kring det högerextrema så kallade Nätverket och var med och bildade dess frontorganisation Education4Future, som hon åtminstone 2020 var vice ordförande i. Hon samlar in pengar åt föreningen och har agerat affischnamn åt och deltagit på Nätverkets senaste bokmässor.

Hon är även programledare åt den konspirationsteoretiska sajten Swebbtv. Nyligen åtalades även hennes kollega på sajten, Lennart Matikainen, för grovt förtal. 

Katerina Janouch döms mot sitt nekande.