Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lennart Matikainen är toppnamnet i valet för Alternativ för Sverige, AFS, till Stockholms kommunfullmäktige och en av partiets riksdagskandidater. Han sitter även sedan förra årets kyrkoval i kyrkomötet för AFS.

Han är dessutom programledare för den högerextrema och konspirationsteoretiska kanalen Swebbtv.

Men han har även en egen Youtubekanal och det är för innehåll som publicerats på den som han nu åtalas.

I åtalet, som inkom till Stockholms tingsrätt i förra veckan, framgår det att Lennart Matikainen i en utlagd Youtubevideo, tillsammans med en kvinna, spridit uppgifter om en person som ”förväntas medföra allvarlig skada”.

Uppgifterna anses av åklagaren vara så ”allvarliga påståenden” att brottet bedöms utgöra grovt förtal.

Kvinnan, som är i 45-årsåldern och beskriver sig själv som ”medborgarjournalist”, åtalas för att vid ytterligare två tillfällen ha spridit förtalsuppgifter mot personen.

Hon är sedan tidigare dömd för flera fall av grovt förtal mot samma person som hon nu står åtalad för att ha förtalat igen. Även då rörde det uppgifter som spridits på nätet.

Hon är också dömd för flera fall av hets mot folkgrupp. Dessutom har hon dömts för vapenbrott och upprepade bokföringsbrott.

Åtalet mot Lennart Matikainen är det andra på kort tid som rör förtal som AFS-kandidater misstänks för. 

Christian Peterson som är kandidat i höstens val till både riksdag, region- och kommunfullmäktige för AFS åtalades nyligen för grovt förtal, vilket Expo tidigare har rapporterat om. Peterson är även medarbetare på den högerextrema uthängningssajten Exakt24.

Expo har sökt Lennart Matikainen för en kommentar.