Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Mellan 100 och 200 åhörare hade samlats i centrala Stockholm för att delta på Alternativ för Sveriges torgmöte som partiet beskrivit som deras valspurt inför kyrkovalet. Förutom partiledaren Gustav Kasselstrand framträdde också AFS-politikern Jeff Ahl och partiets kyrkopolitiska toppnamn Axel W Karlsson. Alla tre med bakgrund i Sverigedemokraterna. Även motdemonstranter hade samlats för att protestera mot partiets politik.

Gustav Kasselstrand bedyrade i sitt tal att Alternativ för Sverige är på frammarsch. Men det stora temat var att det pågår ett ”folkutbyte” i Sverige. Ett begrepp som är vanligt inom vit makt-miljön. Lösningen på det påstådda folkutbytet är enligt Kasselstrand att utvisa en miljon människor från Sverige.

- År 2018 pratade vi om att minst en halv miljon problem-invandrare måste lämna detta landet. Idag skulle jag säga att den siffran är minst en miljon. Återvandring skulle ta bort nästan all kriminalitet i vårt land, hävdade Kasselstrand.

- Folkutbytet är uppenbart för var och en som har ögon att se med, fortsatte han.

Kasselstrand krävde också att politiker ska kunna ställas inför rätta i domstol för politiska beslut de fattat som han menar bryter mot grundlagen. Han menade även att många tjänstemän kommer att ställas inför rätta för att ha bedrivit ”myndighetsaktivism”.

"Fienden är rotlösa globalister"

AFS-politikern Jeff Ahl. (Foto: Adam Daver)

Jeff Ahl, tidigare riksdagsledamot för SD, hävdade att kyrkan tagits över av kulturmarxister. Och gav i sitt tal uttryck för konspiratoriska idéer om vad invandring beror på.

- Den gemensamma fienden över hela världen är globalisterna, de är rotlösa, de har inget hemland. De har ingen lojalitiet mot någonting. Det är de som är fienden inte andra folkslag, hävdade han.

Jeff Ahls retorik går i linje med klassiska antisemitiska signalord och föreställningar. Globalister används ofta som ett kodord för judar. I antisemitisk propaganda förekommer ofta beskrivningen av judar som just rotlösa och illojala.

När Expo konfronterar Jeff Ahl med att hans utspel går i linje med antisemitisk retorik slår han ifrån sig att det han sagt skulle vara antisemitiskt.

- Det handlar om det finansiella storkapitalet, multinationella byråkrater, EU-byråkrater och FN-byråkrater som förvisso av olika anledningar vill bryta upp nationalstaterna och bryta upp tidigare homogena nationalstater. Däremot så finns det judar som är globalister också såklart, men det får man inte säga för då blir det automatiskt antisemitism i era ögon.

Vill utvisa svenska medborgare

Gustav Kasselstrand utvecklar till Expo hur han vill agera om Alternativ för Sverige får makten i Sverige. Alla som anses ”systembelastande” vill Alternativ för Sverige utvisa.

- Vi är inte låsta vid att det ska vara en miljon som ska återvandra. Den siffran är min bedömning när det gäller invandrare och andra generationens invandrare. Det är klart att det skulle vara ett projekt som tar några år att genomföra men det är fullt möjligt, säger Kasselstrand.

Du var i ditt tal inne på att politiker och tjänstemän ska ställas inför domstol.

- Vi kommer införa riksrättslagar och tjänstemannaansvar.

Ska lagarna gälla retroaktivt?

- Ja, absolut. Någon form av retroaktiv lagstiftning måste vi ha för att komma till rätta med det här. Det finns väldigt mycket missförhållanden att granska och politiker som har fattat beslut som de inte har mandat till.

Bara ett stenkast från Alternativ för Sveriges torgmöte höll den dansksvenska högerextremisten Rasmus Paludan en manifestation. Paludan, som uppmärksammades för koranbränningar i Sverige förra året, var tidigare inbokad som talare på Alternativ för Sveriges torgmöte. Han avbokades dock efter att Ekstrabladet avslöjat att han på internetplattformen Discord använt partiets konto till att prata med barn om sex och våldsamma sexuella fantasier.

Paludans manifestation blev dock en ensam tillställning utan åskådare.