Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

De elva personerna har alla dömts för grov misshandel och är alla starkt kopplade till den högerextrema miljön i Göteborg. Två av aktivisterna är med i Nationell Ungdom och de andra finns i det löst sammansatta nätverk som går under namnet Göteborgs Fria Nationalister, GFN. Straffpåföljden är hård för flera av de nu dömda. En person som hunnit fylla 19 i häktet döms till fem års fängelse för misshandel, grov misshandel, vapenbrott och grovt vapenbrott. Domen för vapenbrottet är inte kopplat till Stigbergstorget. Natten innan Salemmarschen 2004 sköt 19-åringen skarpt i Mölndals centrum utanför sin dåvarande bostad. Mannen är sedan tidigare dömd vid ett flertal tillfällen för misshandel.

"Rimliga straff"

Fängelsestraffen varierar från 18 månader upp till fem år. Fem döms till 18 månaders fängelse. Två till 20 månader, ytterligare två till två och ett halvt års fängelse. Två personer får ytterligare hårdare straff på tre respektive fem års fängelse. Trots att fängelsestraffen är rätt långa är inte Göran Insulan, försvarsadvokat förvånad. Han pekar på att detta är brott som samhället ser väldigt allvarligt på och den mediala uppmärksamheten kan också ha lett till att ärendet fått det här utslaget.

- Jag upplevde redan på första rättegångsdagen att alla elva skulle dömas och straffsatsen är inte orimlig. Jag kan inte säga att jag är överraskad. Efter rättegången hade jag räknat på mellan tre och fyra år om min klient dömdes, säger Insulan.

Klienten dömdes till just tre års fängelse. Även om Göran Insulan inte har hunnit prata med sin klient så utgår han från att de kommer att överklaga.

- Jag har inte pratat med min klient men med tanke på att han förnekade allt i tingsrätten så väntar jag mig nästan att vi kommer att överklaga till hovrätten, säger Göran Insulan som är försvarsadvokat till en av de som dömdes till längst fängelsestraff.

"Hämndaktion"

Det började som en hämnaktion den andra april. Tre unga kvinnor och en man med koppling till den högerextrema miljön i Göteborg blev misshandlade av vad de uppfattade som militanta vänsterextremister.

En av de misshandlade kvinnorna kontaktade en vän och drevet var sedan igång via internet, sms och telefonkedja samlades ett större gäng som skulle utkräva hämnd för misshandeln.

Ett 15-tal samlas på en pub i centrala Göteborg där planen lades upp. Därefter tog gruppen spårvagnen till Stigbergstorget. På samma vagn fanns en kille med dreadlocks, han gick av samtidigt som gruppen vid torget och någon spottade på honom. När han frågar vad de håller på med svarar gruppen med en lång och utdragen misshandel av offret.

- De verkade rikta sparkarna mot huvudet, sa ett vittne till polisen efteråt.

Ett par som upptäckte misshandeln tog fram sina mobiltelefoner för att ringa till polisen, då vände sig gruppen mot paret och avslutade misshandeln av mannen med dreadlocks. Paret jagas hela vägen till sin lägenhet och nazisterna tränger sig in i lägenheten där de påbörjar en grov misshandel av mannen. Han har själv sagt att han tror att det rörde sig om mellan 30 och 40 sparkar som riktades mot honom.

Samlade lämnar de lägenheten totalförstörd och springer bort till Musikens Hus där en punkkonsert hölls. Även här misshandlas flera personer. Flera av de som deltagit i misshandelsfallen greps redan under natten. Flera av dem har suttit häktade under längre tider och när domen föll satt fortfarande fyra personer häktade.