Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var efter att Expressen i november publicerade en film som visade Almqvist tillsammans med två partikollegor inblandade i ett bråk i centrala Stockholm 2010 som partiet meddelade att de förlorat förtroendet för Almqvist. Erik Almqvist hördes i filmen kalla en kvinna för "hora" och vräka ur sig rasistiska förolämpningar.

Erik Almqvist uppgav tidigt att han inte tänkt sitta kvar som politisk vilde i riksdagen. I slutet av december meddelade partiet att Erik Almqvist kommer att lämna och istället anlitas som mediekonsult.

"Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende." kommenterade Almqvist i pressmeddelandet.

Trots det sitter Almqvist kvar i riksdagen. Expressen rapporterar att det är Sverigedemokraternas ekonomiska uppgörelse med Almqvist som krånglar. Enligt tidningen har Almqvist erbjudits cirka fyra miljoner kronor för konsultjobbet åt partiet. Dubbelt så mycket som Almqvist hade tjänat på att sitta kvar i riksdagen. Uppgörelsen ska dock ha fått intern kritik. Flera kritiker menar att summan måste ses som en "muta", skriver Expressen.

Sverigedemokraterna har inte velat uttala sig om summan. Partiets pressekreterare Martin Kinnunen säger att han tror att Almqvist kommer att lämna inom de närmaste veckorna.

Under tiden får Erik Almqvist ett arvode av riksdagen på 58 300 kronor i månaden plus betald bostad.

När den avlidne riksdagsledamoten William Petzäll 2011 ville ha ersättning av Sverigedemokraterna för att lämna riksdagen var Almqvist en av kritikerna.

"Han har önskat en kompensation för att lämna riksdagen som vi inte gå med på. Det är ett stort svek mot väljarna att sitta kvar trots upprepade problem som Petzäll har haft, sa Erik Almqvist då till Svenska Dagbladet.

Ämnen i artikeln