Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till TT.

Sverigedemokraterna planerar att dra igång en webbsatsning bestående av en webbtidning och webbtv. Enligt Söder är det Sverigedemokraternas bolag Samtid och framtid som står för satsningen. Bolaget ska samarbeta med Erik Almqvists bolag.

Erik Almqvist uppmanades att lämna riksdagen på grund av den film som Expressen publicerade där bland andra Erik Almqvist syns beväpnad med järnrör. Erik Almqvist sa även rasistiska tillmälen. Almqvist hävdade också att "antisvenskar" kommer att få problem i framtiden. "Håll inte på att jävlas med svenskarna", sa han bland annat. Almqvist kallade samma natt en kvinna för "hora".

Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson menade att Almqvists uppträdande brutit mot partiets politiska värdegrund. Almqvist uppmanades att lämna riksdagen.

Erik Almqvist har sedan skandalen tagit en "time out" från riksdagsarbetet. Trots det har han tagit ut fullt arvode från riksdagen. Arvodet ligger på 58 800 kronor per månad.

På söndagen skickade Sverigedemokraterna ut ett pressmeddelande där det meddelade att Erik Almqvist lämnar riksdagen.

"Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende." kommenterar Almqvist i pressmeddelandet.

Sverigedemokraterna uppger även att Erik Almqvist lämnat partiet. Trots att Sverigedemokraterna tagit avstånd från Almqvist kommer han alltså att anlitas som mediekonsult av partiet. Till Expo Idag vill inte Sverigedemokraterna kommentera hur det kommer sig att Erik Almqvist får arbeta med partiets propagandasatsning.

- Jag kommenterar inga ytterligare frågor utan hänvisar till vårt pressmeddelande och Björn Söders intervju i TT, säger sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen.

Kinnunen säger dock att Erik Almqvist inte anställts av partiet utan "bara kommer att fakturera till ett bolag som ägs av Sverigedemokraterna".

Är det en del av en uppgörelse för att få Almqvist att lämna riksdagen?

- Jag kommenterar inte våra externa ekonomiska angelägenheter, säger Kinnunen.

Björn Söder säger till TT att Erik Almqvist kommer att "dra i gång infrastrukturen" och utveckla en affärsplan för webbsatsningen. Almqvist ska även hitta betalningslösningar och prenumeranter, enligt Söder.

Anna Hagwall, ersättare i Rättviks kommunfullmäktige kommer att ersätta Erik Almqvist i riksdagen. Hon säger dock till Expressen att ingen i Sverigedemokraterna har kontaktat henne. Hagwall har tidigare varit andre vice ordförande i partistyrelsen, men hon fick lämna den 2009 då hon inte fick förnyat förtroende. Hagwall har även varit aktiv i att bilda Sverigedemokraternas kvinnoförbund. Hagwall fick aldrig sitta i kvinnoförbundets styrelse. I ett internt mejl 2011 skrev hon att kvinnoförbundets styrelse "kuppades" fram när SD-kvinnor hade sitt första årsmöte i riksdagen.

Sverigedemokraterna tonar ner att det skulle finnas en konflikt mellan Hagwall och partiledningen. Björn Söder, säger till TT att han inte känner till någon konflikt.

Ämnen i artikeln