Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Jomshofs antimuslimska retorik
(12-11-22) Richard Jomshof som på torsdagen utsågs till rättspolitisk-talesperson för Sverigedemokraterna har profilerat sig på antimuslimska frågor. Ofta beskriver han muslimer som ett hot mot västvärlden. Expo Idag har sammanställt flera av Jomshofs uttalanden om muslimer och invandring.

Ersättare utsedda för skandalpolitiker
(12-11-22) Sverigedemokraternas nya ekonomiskpolitiska talesperson blir Sven-Olof Sällström och den nya rättspolitiska talespersonen blir Richard Jomshof, det meddelade Jimmie Åkesson på en presskonferensen under torsdagsförmiddagen.

SD-topp tycker inte rasistskandalen är relevant
(12-11-21) Sverigedemokraternas riksdagsledamot Thoralf Alfsson riktar kritik mot Expressen efter tidningens granskning av partiet. Han menar att skandalen är gammal och att om ett bråk för drygt två år sedan ska granskas så ska även Expressens ägare Bonnier granskas eftersom koncernen 1948 publicerade rasistiska beskrivningar av romer.

Kent Ekeroth lämnar sina uppdrag
(12-11-21) Sverigedemokraten Kent Ekeroth lämnar uppdraget som rättspolitisk talesperson. Det har också beslutats att han inte ska delta i något utskottsarbete. Samtidigt står det klart att han ska sitta kvar i riksdagen.

SD-toppar kan få fängelse
(12-11-20) En förundersökning har inletts gällande tre sverigedemokratiska toppolitikers agerande i samband med ett bråk 2010. Överåklagare Mats Åhlund uppger till Expo Idag att förundersökningen kan leda fram till åtal för tre brott som alla kan leda till fängelse. Sverigedemokraterna välkomnar en förundersökning.

SD-ledamöter tar ut fullt arvode trots time out
(12-11-20) Sverigedemokraten Kent Ekeroth har meddelat att han tar minst en veckas "time out". Trots det har han inte begärt ledighet från sitt riksdagsuppdrag. Inte heller Erik Almqvist har tagit ledigt från riksdagen trots att han inte arbetar där för tillfället.

SD kartlägger riksdagsmäns ursprung
(12-11-20) Morgonkollen 20 november. Sverigedemokraterna ville utreda vilka riksdagsledamöter som har dubbla medborgarskap. Folkpartist skriver rasistiskt på sin blogg.

SD-toppar kan få fängelse
(12-11-20) En förundersökning har inletts gällande tre sverigedemokratiska toppolitikers agerande i samband med ett bråk 2010. Överåklagare Mats Åhlund uppger till Expo Idag att förundersökningen kan leda fram till åtal för tre brott som alla kan leda till fängelse. Sverigedemokraterna välkomnar en förundersökning.

SD-ledamöter tar ut fullt arvode trots time out
(12-11-20) Sverigedemokraten Kent Ekeroth har meddelat att han tar minst en veckas "time out". Trots det har han inte begärt ledighet från sitt riksdagsuppdrag. Inte heller Erik Almqvist har tagit ledigt från riksdagen trots att han inte arbetar där för tillfället.

SD kartlägger riksdagsmäns ursprung
(12-11-20) Sverigedemokraterna har krävt att riksdagens utredningstjänst, RUT, ska kartlägga vilka riksdagsledamöter som har dubbla medborgarskap. RUT gjorde inte granskningen med hänvisning till att den skulle kunna bryta mot personuppgiftslagen. Sverigedemokraternas riksdagsledamöter Kent Ekeroth och Thoralf Alfsson har lagt en motion om att förbjuda personer med dubbla medborgarskap riksdagsuppdrag.

SD-ordförande vill bojkotta tidningsannonsörer
Sverigedemokraternas ordförande i Stockholms län, Robert Stenkvist uppmanar till bojkott av Bonniermediers annonsörer efter partiets rasistskandal. Det är en högerextrem sajt som ligger bakom ett upprop som Stenkvist ansluter sig till. Stenkvist menar dock att det rör sig om ett missförstånd

Sverigedemokraternas kris dag för dag
(12-11-19) Expo Idag har sammanställt turerna kring partiets rasistskandal. De skilda versionerna, de interna striderna och lögnerna.

Almqvists efterträdare utsedd
(12-11-19) Johnny Skalin tar över Erik Almqvists uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson. Skalin hade tidigare det uppdraget men han ersattes av just Almqvist.

Kritiserade Åkesson – riskerar sparken
(12-11-16) På torsdagen publicerade Sverigedemokratisk ungdom, SDU, en artikel där partiledaren Jimmie Åkesson sågades för sin behandling av Erik Almqvist. Partiet har tagit avstånd från artikeln och nu riskerar SDU:s ordförande sin anställning.

Polisen utreder SD-bråket
(12-11-16) Enligt uppgifter från SVT har stockholmspolisen på eget initiativ upprättat en polisanmälan gällande den händelse som tre sverigedemokraterna var inblandade i 2010. Anmälan är så färsk att ingen ännu delgivits misstanke om brott.

Reaktionerna är överdrivna menar SD-avdelning
(12-11-16) Filmen som lades ut på sverigedemokraterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth diskuteras flitigt i den högerextrema miljön. Inom Sverigedemokraterna ger de flesta sitt stöd till partiledningen. Bland mer radikala grupper tongångarna annorlunda.

SD-lögn avslöjad i ny film
(12-11-16) I filmen om rasistbråket 2010 framgår det att de sverigedemokratiska topp-politikerna Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling plockat på sig järnrör i centrala Stockholm. Kent Ekeroths förklaring har varit att de var rädda efter att de hamnat i bråk med en person som sagt sig tillhöra ett kriminellt gäng. Nya filmklipp visar dock något annat, politikerna skrattar: "Han har inget med dem att göra. Han vill bara vara häftig och säga så", hör man Almqvist säga.

SD-ordförande: Låter som lokala knäppgökar
(12-11-16) Sverigedemokraternas distrikt tar avstånd från skandalfilmen där sverigedemokratiska topp-politiker är i inblandad i bråk.
– Det låter som något som lokala knäppgökar skulle göra, säger distriktsordförande i Örebro om partiföreträdarnas beteende.

SD-toppar kan åtalas
(12-11-15) De sverigedemokratiska riksdagsmännen Erik Almqvist och Kent Ekeroth kan åtalas för att ha beväpnat sig med järnrör. "Det kan vara att bedöma som förberedelse till misshandel, eller förberedelse till grov misshandel", säger Malin Palmgren, vice chefsåklagare till Expo Idag.

Ungdomsförbundet sågar Åkesson
(12-11-15) Sverigedemokraternas ungdomsförbund sågar Jimmie Åkessons hantering av rasistskandalen kring Erik Almqvist. "Att så impulsivt frånta framträdande partiföreträdares förtroendeuppdrag är inte att ta ansvar", skriver ungdomsförbundet i en debattartikel på DN. Det är inte första gången som ungdomsförbundet tagit öppet ställning mot partiet.

SD ifrågasätter rasistfilmen

(12-11-15) Sverigedemokraterna har kallat till krismöte efter torsdagens avslöjande om Kent Ekeroths inblandning i rasistbråket i Stockholm 2010. I ett filmklipp framgår det att Kent Ekeroth knuffar en kvinna så att hon faller mot en bil. I en annan sekvens beväpnar han sig med ett järnrör. Allt filmas av Kent Ekeroth själv. Sverigedemokraterna anser dock inte att Ekeroths beteende är lika allvarligt som Erik Almqvists, som var med vid samma tillfälle.

Ekeroth tar time out efter attack mot kvinna
(12-11-15) På torsdagen släppte Expressen ytterligare material om bråket som riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Kent Ekeroth var inblandade i 2010. I filmen som Ekeroth spelat in ser man hur han knuffar en ung kvinna så att hon faller baklänges in i en bil. I en annan sekvens beväpnar sig Ekeroth, Almqvist och partikollegan Christian Westling med järnrör. Efter de nya uppgifterna tar Ekeroth time out.

Almqvist: Jag har aldrig ljugit
Sverigedemokraternas topp-politiker Erik Almqvist uppger på en presskonferens att han inte minns vad han sa i juni 2010, då han bland annat kallat personer för "blatte-lovers" och "hora". Han säger även att han inte fått ta del av allt material i den film som riksdagsledamoten Kent Ekeroth spelat in. En "tredje part" har klippt i materialet menar han. Vem det skulle vara vill Almqvist inte uppge. Almqvist gav dock besked om att han sitter kvar i riksdagen tillsvidare, men att han kommer fundera över sin framtid.

SD-topp avsäger sig sina poster i partiet

(12-11-14) På en presskonferens meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att Erik Almqvist lämnar sina uppdrag i partiet. Detta efter att Expressen avslöjat att flera sverigedemokratiska topp-politiker agerat aggressivt och att Almqvist fällt rasistiska kommentarer.

SD-topp avslöjad i rasistattack
(12-11-14) På tisdagen anklagades Erik Almqvist av ögonvittnen för att kallat personer för "Blatte Lover, "Batte" och "Hora" i samband med ett bråk i centrala Stockholm 2010. Erik Almqvist avfärdade alla vittnen.
"Självklart skulle jag inte säga så", sa han till Expressen.se. I dag publicerade Expressen bevismaterialet, riksdagsledamoten Kent Ekeroths egen film.

SD-riksdagsman anklagas för rasistiska påhopp
(12-11-13) För drygt två år sedan lades det upp ett Youtube-klipp, där sverigedemokraternas riksdagsledamot Erik Almqvist är inblandad i ett bråk. Almqvist har dementerat att han låg bakom bråket. I Expressen anklagar vittnen nu Almqvist för att ha kallat en kvinna för "hora" och en annan person för "blatteälskare". Riksdagsledamoten Kent Ekeroth anklagas för att knuffat en kvinna. Almqvist slår ifrån sig samtliga anklagelser.