Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

100919_anna_hagwall_1.jpgAnna Hagwall. Foto: Expo

Styrelsen "kuppades" fram när SD-kvinnor hade sitt första årsmöte i riksdagen den 8 maj i år. Det skriver Anna Hagwall i ett internt mejl som nu publicerats på en blogg av en tidigare medlem i partiet.

Carina Herrstedt, ordförande i SD-kvinnor, säger att det inte alls stämmer:

– Jag vet inte var hennes besvikelse kommer från, säger hon till Expo.

Hagwall har länge jobbat aktivt med att få till stånd ett kvinnonätverk inom Sverigedemokraterna. Hon menar själv att hon inte fått gehör för frågan förrän i höstas då det uppdagades att Sverigedemokraterna kunde få ekonomiskt stöd för en kvinnoförening.

"Helt plötslig var vi precis lika föraktfulla mot skattebetalarnas pengar som andra organisationer vi kritiserat för slösaktighet tidigare", skriver Hagwall bland annat.

Förra hösten kandiderade Anna Hagwall till riksdagen för Sverigedemokraterna. Hon stod på plats 24 på valsedeln och hamnade utanför riksdagen. Nu har hon även hamnat utanför kvinnoförbundets styrelse.

Hagwall menar att valet inte gick rätt till, att hon kuppades ut ur styrelsen. Hon stod på valberedningens lista till förbundets konstituerande årsmöte som hölls i maj i år. Sen, med några timmar kvar till mötets öppnande, petades hon.

"Det kom ett brev från Louise Erixon då hon förkunnade att hon och några till har tagit fram ett nytt förslag på styrelse, valberedning och revision" skriver Hagwall.

Den nya listan var med ett undantag framtagen av kvinnor anställda av partiet. Till ordförande för SD-kvinnor valdes Carina Herrstedt, partiets andre vice ordförande.

När Expo kontaktar Hagwall för att få en kommentar till mejlet säger hon att hon står för dess innehåll.

– Jag fick svar från Carina Herrstedt. Hon förnekar det jag skrivit och säger att det gått till i demokratisk ordning. Men jag kallar det inte demokratisk ordning när man kommer med ett nytt förslag bara några timmar innan omröstningen ska ske, säger hon.

Utöver det vill hon inte lämna några kommentarer eftersom "det är så känsligt". Carina Herrstedt tillbakavisar "det mesta" som står i mejlet.

– Så här är det. De olika listorna ställdes inte mot varandra. Det är fritt fram på alla årsmöten att föreslå personer som inte är nominerade av valberedningen. För att folk skulle hinna ta ställning, i det här fallet, skickade vi också ut listan istället för att folk skulle få ta del av den på mötet, säger Carina Herrstedt till Expo.

Har du någon tanke om varför Anna Hagwall är så besviken på den nya styrelsen?

– Nej, jag vet inte var hennes besvikelse kommer från. Hon har tidigare uttalat att hon varit besviken över att det inte blev något med det nätverk hon drev. Men nu väljer hon att inte hålla igång, säger Carina Herrstedt.

Ämnen i artikeln