Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Veckan efter Obamas seger i november förra året samlade vit makt-ledaren David Duke till konferens i Tennessee för att tillsammans med meningsfränder från bland annat USA, Kanada och Ryssland diskutera rörelsens nästa steg. Enligt flera nyckelpersoner i vit makt-rörelsen hoppas man kunna kapitalisera på Obamas presidentskap för att värva nya medlemmar.
– Framtiden ser ljus ut för oss. Amerika är inne i en recession och folk är arga och söker svar. Nationalsocialismen är det svaret, säger ledaren för nynazistiska partiet National Socialist Movement, Jeff Schoep, till Expo.

Enligt Schoep växer "motståndet" i USA och sedan i höstas söker sig fler och fler till hans organisation.

Den senaste tidens aktiviteter har i första hand kunnat följas på Stormfront, den största sajten i USA för vit makt-anhängare. Samma natt som Obama vann valet kraschade sajtens server på grund av överbelastning.

Anti-defamation League (ADL) uppger till Expo att till skillnad från tidigare, när grupper som National Alliance och Aryan Nations hade ett enormt inflytande över extremhögern i USA, finns idag ingen grupp som har den rollen. Men på många sätt fungerar Stormfront som en grupp eftersom medlemmarna numera även planerar verkliga aktioner, enligt ADL.

Grundaren av Stormfront, Don Black, har sagt att Obamas seger har inneburit en stor tillströmning till sajten. I samband med valet slog den, enligt honom, rekord: 42 700 unika besökare under ett dygn. Det är alltså inte längre de organiserade vit makt-rörelserna som utgör det största hotet, utan de individuella rasister som inte är knutna till någon specifik gruppering.

De flesta övergrepp i samband med Obamas valframgångar är utförda av just sådana individuella rasister. Det är dessa människor de rasistiska grupperna nu hoppas nå ut till, enligt ADL.

Människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center uppskattar antalet aktiva hatgrupper i USA till runt 900, en ökning med 40 procent sedan år 2000. Majoriteten är vit makt-grupper. Hatbrottsexperten Jack Levin på Northeastern university beräknar antalet medlemmar till färre än 50 000, men tillägger att vit makt-rörelsens inflytande växer tack vare en mer sofistikerad framtoning med namnbyten, familjeaktiviteter och färre provocerande attribut.

Agendan känns igen från Europa och Sverige. Tysklands allt folkligare Nationaldemokratische partei Deutschlands (NPD) och svenska Nationalsocialistisk fronts strategiska namnbyte till Folkfronten är två av många exempel.

Artikeln är hämtad från Expo 1-09